Nieuw-Zeelandse teler aangeklaagd voor mensenhandel

De eigenaar van een glastuinbouwbedrijf in Hawke's Bay in Nieuw-Zeeland is aangeklaagd voor uitbuiting en mensenhandel. De eigenaar, een 64-jarige man van Samoaanse afkomst maar met een Nieuw-Zeelands paspoort, wordt verdacht van criminele activiteiten omtrent Samoaanse migranten, die sinds 1994 werden gedwongen om steenfruit te plukken.

De eigenaar werd gearresteerd na een onderzoek van twee jaar door de Nieuw-Zeelandse immigratiedienst en de lokale politie. De slachtoffers werden in het onderzoek omschreven als sociaal kwetsbaar en laag opgeleid. Tien van hen zijn bereid gevonden te getuigen over de wijze waarop ze door de eigenaar werden behandeld. De slachtoffers werden bedreigd, geslagen en te weinig betaald. Ook werden hun paspoorten afgenomen. 

De eigenaar kan voor uitbuiting en mensenhandel celstraffen krijgen van respectievelijk 14 en 20 jaar. Uit onderzoek blijkt dat misstanden in de Nieuw-Zeelandse tuinbouwsector vaker voorkomen. Men wil de kosten drukken door werknemers onder het minimumloon contant uit te betalen.

Bron: Stuff


Publicatiedatum:


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven