Sterke vraag naar lageropgeleid personeel bij telers

De groei in veel sectoren gaat afkalven door het chronische gebrek aan personeel, stelt ABN AMRO in hun sectorprognose december 2018. "De personeelstekorten beginnen nu echt pijn te doen en op korte termijn verwachten wij daar geen verandering in.

Hoewel de vacaturegraad (het aantal vacatures per 1.000 banen) in de agrarische sector al geruime tijd lager ligt dan de totale vacaturegraad in de Nederlandse economie, kampt ook de agrarische sector met een krapper wordende arbeidsmarkt. De vacaturegraad in de landbouw is in twee jaar tijd namelijk gestegen van 9 naar 20. In het derde kwartaal van 2018 stonden 2400 vacatures open en steeds meer boeren en tuinders ervaren het tekort aan arbeidskrachten
als een belemmering in hun bedrijfsvoering.

Naast een brede vraag naar loonwerkers heeft met name de tuinbouw behoefte aan oogst- en productiemedewerkers. Het tekort aan lager opgeleid personeel (vmbo) is het grootst.

Bedrijven zien zich genoodzaakt ingrijpende maatregelen te nemen. Een mogelijke oplossing is om extra te investeren in opleiding en training, maar dat alleen is niet voldoende. De uitdaging voor ondernemers ligt in het vinden van nieuwe manieren om personeel aan zich te binden. Dit kan bijvoorbeeld door het bieden van flexibele werktijden of het geven van extra salaris als mensen bereid zijn meer uren te maken. Ook is het van groot belang dat bedrijven inzetten op automatisering en robotisering om het structurele tekort aan arbeidskrachten het hoofd te bieden." 

Klik hier voor Sectorprognoses ABN AMRO 

 

Bron: ABN AMRO


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven