Wilfried Plüschau, Marktgemeinschaft Altes Land

"Idealiter zijn appelen 10 maanden in koelcellen en 14 dagen bij de consument"

Het weer heeft de afgelopen twee fruitseizoenen voor gemengde resultaten gezorgd voor teeltcoöperaties in Duitsland. Telers van Altes Land hadden het voordeel van irrigatiemogelijkheden. Wilfried Plüschau van de vereniging: "We hebben wat meer appelen dit jaar dan vorig jaar, maar het is geen record oogst. 90% van het areaal van onze telers heeft irrigatie. Daarom is het weer voor ons minder bepalend." 

Teelt van het Wellant ras

De bessenteelt vereist vaak preventieve en beschermende maatregelen. Steeds meer telers kiezen voor tunnels. "Wat kersen betreft zijn veel boomgaarden nu beschermd. De bomen worden bedekt wanneer ze in bloei staan en de bedekking wordt na de oogst verwijderd. Ik denk niet dat we over vijf jaar meer kersen zullen telen."

Met een focus op andere maatregelen speelt de selectie van rassen een minder belangrijke rol wat het klimaat betreft. Een appelboom veredelen die beter tegen allerhande weersomstandigheden kan, is moeilijk. De gezondheid van de bomen speelt een belangrijke rol.

De vereniging houdt de mogelijkheid voor gepatenteerde veredeling open. "Maar een nieuw ras moet beter zijn dan alle rassen die al op de markt zijn. Je moet veel experimenteren en proeven doen om te zien hoe een plant zich gedraagt wat betreft smaak en duurzaamheid - dat zijn volledig andere criteria dan die van eerder."

Belangrijk is de houdbaarheid in koelcellen en bij de consument. Dan zijn er de gezondheid en verkoopbaarheid. "Het dient nergens voor om een appel te hebben die ik maar twee maanden kan verkopen. Idealiter blijven appelen 10 maanden houdbaar in bewaring en 14 dagen bij de consument zonder dat ze aan smaak inboeten."

De Marktgemeinschaft Altes Land is een coöperatie met 150 leden die in 2019 z'n 25e verjaardag viert. De telers produceren 80-100.000 ton fruit op 2.400 ha, 6.000 ton aardbeien en zoete kersen. Vorig jaar werd een sorteerstation geopend, waar de producten voor de handel verwerkt worden. Het fruit vindt z'n weg naar de groothandel in Duitsland en omringende landen. In 2019 en 2020 wordt de bewaarcapaciteit vergroot met 13.000 ton.

Club rassen Junami (links) en Wellant (rechts)

Tijdens de komende Fruit Logistica zal Altes Land z'n rassen Junami en Wellant presenteren. "Dit zijn onze meest betrouwbare rassen, omdat ze een goede opbrengst voor de telers hebben en in beperkte hoeveelheden verkrijgbaar zijn." Ze hebben ook klassieke rassen als Elstar, Braeburn en Gala. 

Marktgemeinschaft Altes Land op de  Fruit Logistica: 6-8 februari in Berlijn, hall 20, booth A08.

Voor meer informatie:
Wilfried Plüschau
M.AL.
Marktgemeinschaft Altes Land
Erzeugerorganisation für Obst GmbH
Neuenfelder Str. 16a
21635 Jork
Telefon: +49 (0) 41 62 / 94 44 - 0 
E-Mail: info@mal-jork.de


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.