Ongeveer 98% van Zwitserse export wordt duty-free

Zwitserland: vrije handelsovereenkomst met Indonesië ondertekend

Lid van de Zwitserse bondsraad Johann N. Schneider-Ammann, z'n tegenhanger uit Liechtenstein en vertegenwoordigers uit IJsland en Noorwegen hebben een vrije handelsovereenkomst getekend met de Indonesische minister van handel Enggartiasto Lukita. Ongeveer 98% van de Zwitserse export naar het vierde grootste land qua bevolkingsaantallen wordt vrijgesteld. 

De overeenkomst werd getekend in de aanwezigheid van vertegenwoordigers uit de bedrijfswereld en politici uit EFTA landen en Indonesië. Daarmee wordt Indonesië de eerste vrije handelspartner in Europa. 

Breed perspectief
De overeenkomst met Indonesië biedt een breed perspectief. Het zal de markttoegang verbeteren en wettelijke zekerheid bieden voor goederen en diensten. Het omvat ook voorzieningen voor investeringen, bescherming van intellectuele eigendommen, grenzen zonder heffingen, waaronder sanitaire en fytosanitaire maatregelen, concurrentie, handelsmogelijkheden en economische samenwerking.

Daarnaast zijn in de overeenkomst verplichtingen vastgelegd over werk en het milieu en duurzaamheid.  

Op z'n laatst in 2020 bekrachtigd
Volgens het akkoord zal het Zwitserse parlement zich direct over het contract buigen, zodat het op z'n laatst in 2020 van kracht wordt. 

Met een totale handel van rond de 737 miljoen euro per jaar (excl. kostbare metalen, stenen en kunst en antiek) is Indonesië een van de belangrijkste economische partners van Zwitserland in Zuidoost-Azië. Eind 2016 registreerde de Zwitserse bank een kapitaalvoorraad van directe investeringen in Indonesië van 6 miljoen euro.

Bron:SwissCofel


Publicatiedatum:


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven