Tsjechische online supermarkt opent afhaalpunten in Praag

Kenia: Retailketen Tumaini verkoopt aandeel aan Sokoni
De relatief nieuwe retailketen Tumaini Self Service Limited heeft een meerderheidsbelang verkocht aan Sokoni Retail Kenya. Volgens Tumaini heeft de nieuwe aandeelhouder Sokoni voor nieuw kapitaal gezorgd, dat gebruikt wordt om het winkelnetwerk uit te breiden. De overname is goedgekeurd door de Keniaanse mededingingsautoriteit.
Bron: businessdailyafrica.com

Spanje: Dia in gesprek over nieuwe lening
De Spaanse retailgroep Dia is in vergevorderde gesprekken met de bank Morgan Stanley & Co. International plc, voor de lening van €600 miljoen. Dia wil het geld gebruiken voor het verbeteren van zijn kapitaalstructuur.
Bron: esmmagazine.com

Kroatië: Agrokor heeft bijna HRK 2,7 mld euro aan omzet
Agrokor heeft de resultaten bekend gemaakt van de periode van 11 november tot 10 december van 2018. De financiële resultaten hebben betrekking op de 16 bedrijven die in drie segmenten actief zijn, namelijk Agrokor Retail & Wholesale, Food en Agriculture. De bedrijven die bij Agrokor zijn aangesloten hebben in deze periode voor bijna HRK 20 miljard (€2,7 miljard) aan omzet gegenereerd. De bruto winst in deze periode kwam neer op HRK 1,7 miljard (€231 miljoen). De grootste bijdrage aan het resultaat komt van het Food-segment, dat een bruto winst had dat HRK 70 miljoen (€9,5 miljoen) hoger uitviel dan verwacht. Ook had Retail & Wholesale een bruto winst, dat HRK 28,7 miljoen (€3,9 miljoen) oftewel 7,2% hoger was dan aanvankelijk was geraamd.
Bron: agrokor.hr

VK: Ocado optimistisch over 2019
De Britse online supermarkt zag zijn omzet in de afgelopen drie maanden meer toenemen. Het bedrijf gaat uit van een sterke kerstperiode en is optimistisch over 2019. Als gevolg hiervan is de aandelenkoers van het bedrijf gestegen. In het afgelopen jaar is de aandelenkoers in waarde verdubbeld, wat met name komt door vier grote samenwerkingsverbanden met bedrijven buiten het Verenigd Koninkrijk. Het sterkste voorbeeld hiervan is het partnerschap met de Amerikaanse retailgigant Kroger. "Hoewel in veel opzichten 2018 een jaar van verandering was voor Ocado, zijn we pas net begonnen," aldus CEO Tim Steiner. Het nieuwe jaar brengt volgens de directeur een aantal aanzienlijke mogelijkheden met zich mee. In de periode van 13 weken tot 2 december steeg de retailomzet van Ocado met 12% tot £390,7 miljoen (€434,7 miljoen). In het kwartaal daarvoor steeg de omzet me 11,5%.
Bron: uk.reuters.com

Tsjechische online supermarkt opent afhaalpunten in Praag
De Tsjechische online supermarkt Rohlik.cz introduceert koelboxen voor het afhalen van bestellingen in kantencentra in de steden Praag en Brno. De koelboxen worden Rohlík Points genoemd en zijn ontworpen voor kleine bestellingen vanaf 300 CZK (€11,63), waarbij geen verzendkosten worden gerekend. Op dit moment geldt bij Rohlík.cz nog een minimum bestelbedrag van 500 CZK (€19,39), waarbij de consument ook moet betalen voor extra verzendkosten. De Rohlík Points zijn twee meter hoog en zijn opgebouwd uit hout en glas. De boxen zijn verdeeld in een deel voor versproducten en een deel voor diepgevroren artikelen. De boxen kunnen worden geopend met een code die via SMS wordt verstuurd. Volgens oprichter Tomáš Čupr wil zijn bedrijf in de toekomst een breed distributienetwerk creëren, maar wordt er in eerste instantie gericht op kantoren in de Tsjechische hoofdstad. 
Bron: news.expats.cz

Zweden: ICA verhoogt investeringen
ICA Gruppen, dat de eigenaar is van de grootste supermarktketen van Zweden, gaat zijn investeringen in het komend jaar verhogen tot 4 miljard Zweedse kronen (€389 miljoen). In 2018 werd in totaal 3,5 miljard kronen (€340 miljoen) geïnvesteerd. ICA heeft vier winkelketens en werkt met een franchise-systeem. De verhoogde investeringen worden gebruikt voor winkeluitbreidingen, IT, e-commerce en het verbeteren van klantenrelaties. In 2018 is het aantal investeringen in IT verdubbeld.
Bron: uk.reuters.com

Shoprite wil uitbreiden in Kenia
Shoprite Holdings Ltd. wil uitbreiden binnen de Keniaanse supermarktsector. In Kenia zijn eerder twee lokale ketens over de kop gegaan, waardoor mogelijkheden zijn ontstaan voor zowel Shoprite als voor buitenlandse concurrenten. Shoprite, dat de grootste supermarktketen van Afrika is, heeft onlangs zijn eerste vestiging in Nairobi geopend. De betreffende locatie was eerst in handen van Nakumatt Holdings Ltd., dat noodgedwongen zijn Keniaanse hele netwerk op zes winkels na heeft moeten sluiten. Concurrenten met interesse in Kenia zijn onder andere het Franse Carrefour, de Walmart-dochteronderneming Massmart Holdings Ltd. en het in Botswana gevestigde Choppies Enterprises Ltd. 
Bron: bloomberg.com

VS: Meer omzet voor Village Super Market in eerste kwartaal
Village Super Market heeft dankzij een nieuwe ShopRite-winkel in de Bronx meer omzet behaald in zijn eerste kwartaal. Ook is de vergelijkende winkelomzet met 1,3% verbeterd dankzij gerenoveerde vestigingen binnen de eigen keten. Village Super Market heeft een netwerk van 30 locaties in New Jersey. De omzet steeg in het kwartaal met 3,7% tot $401,6 miljoen (€354,5 miljoen).
Bron: winsightgrocerybusiness.com

VS: Instacart stopt samenwerking met Whole Foods
Instacart en Whole Foods staken na vier jaar hun samenwerking. Door het stoppen van de samenwerking wordt een overgangsfase ingezet, die gevolgen kan hebben voor honderden banen. Instacart-CEO Apoorva Mehta heeft aangegeven dat het bedrijf zijn activiteiten bij Whole Foods-winkels terug gaat schalen. Op dit moment is Instacart nog actief bij Whole Foods met zo'n 1.415 werknemers op 76 locaties. Ongeveer 243 werknemers zullen per 10 februari 2019 hun aanstelling bij Whole Foods verliezen. in de maanden daarna de verdere activiteiten worden afgerond.
Bron: progressivegrocer.com

Canada: Empire Company heeft sterk tweede kwartaal
Empire Company Limited heeft zijn resultaten bekendgemaakt voor het tweede kwartaal, dat tot 3 november liep. Het bedrijf heeft in deze periode een netto winst behaald van CA$110,4 miljoen (€72,9 miljoen), oftewel $0,40 (€0,26) per aandeel. In dezelfde periode van vorig jaar stond de winst nog op $73,9 miljoen (€48,8 miljoen), oftewel $0,27 (€0,18) per aandeel. De winst is daarmee met 48% toegenomen. Op dit moment is Empire bezig met een aantal langetermijnprojecten, zoals Project Sunrise, FreshCo 2.0, de overname van de keten Farm Boy en een eigen e-commerce-platform in samenwerking met het Britse Ocado.
Bron: newswire.ca

VS: sterk eerste kwartaal voor Costco
Costco is zijn nieuwe fiscaal jaar begonnen met een stek eerste kwartaal. De netto omzet steeg in deze periode met 10,2%, terwijl de vergelijkende winkelomzet met uitsluiting van brandstof en effecten van de wisselkoers met 7,5% toenam. De omzetgroei kwam met name door de Amerikaanse markt, dat voor segment van Costco in de VS zorgde voor een vergelijkende winkelomzetgroei van 8,3%. De online activiteiten van Costco zorgden voor een omzetgroei van 26,2%. De netto winst van het eerste kwartaal kwam net een toename van 19,8% neer op $767 miljoen (€677,2 miljoen). Het winkelverkeer van Costco nam wereldwijd met 4,9% toe, terwijl de stijging in winkelverkeer in de Amerikaanse markt neer kwam op 5,2%. Ook is het aantal vernieuwde lidmaatschappen toegenomen.
Bron: retailanalysis.igd.com


Publicatiedatum:



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.