Spanje: aardappeloogst daling van 15-20% bevestigd

Het aardappelcomité van FEPEX, dat gisteren in Madrid bijeenkwam, heeft bevestigd dat de aardappeloogst van dit seizoen tussen de 15 en 20% kleiner is dan vorig jaar. Het comité analyseerde ook de vooruitzichten voor het komende seizoen, waarin de prijs van de pootaardappel bepalend zal zijn en bereidde zich voor op de aankomende internationale bijeenkomsten.

De lagere opbrengsten van het seizoen van 2018 zijn volgens het comité met name het gevolg van de ongunstige weersomstandigheden. De inkrimping van de oogst deed zich voor in de belangrijkste teeltregio's: Castilië en León, Andalusië en Murcia.

Met betrekking tot het seizoen van 2019 gaf het comité aan dat ze nog geen ramingen kunnen doen met betrekking tot het areaal of de opbrengsten. In Andalusië, de vroegste regio, begint het pootseizoen nu, en in Castilië en León zal dit pas in maart van start zal gaan. Er werd echter wel gezegd dat de hoge prijs van de pootaardappelen bepalend zal zijn voor de vooruitzichten van het planten in 2019. Dat geldt met name voor de aardappelen die bestemd zijn voor de verwerkende industrie. Volgens de voorzitter van het comité, Jose Ramón Aguado, is de prijs van de pootaardappelen met 15 tot 30% gestegen.

Het aardappelcomité besprak ook zijn deelname aan toekomstige internationale bijeenkomsten. Speciale aandacht werd besteed aan Europatat, de Europese Associatie voor de Aardappelhandel, die op Europees niveau de belangen van haar leden in de handel van aardappelen, zowel in de consumptie als in de teelt, behartigt.


Publicatiedatum:


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven