Verzoek om meer aandacht voor getroffen midddelgrote telers

Chili: Bijeenkomst Fedefruta en senaatsleden omtrent schade hagelstorm

De Chileense coöperatie van Fruittelers (Fedefruta) heeft een ontmoeting gehad met de Landbouwcommissie van de Senaat om deze te informeren over de door fruittelers geleden schade als gevolg van de hagelstorm in november. Ook vroegen ze om financiële en technische hulp voor middelgrote telers, de meest kwetsbare groep in deze problematiek. Het doel was om aandacht te vragen voor acties die telers helpen met hun beschadigde boomgaarden, en die het areaal waarvan de toekomstige oogst in gevaar is gebracht, helpen te herstellen.

Fedefruta met de autoriteiten bij de bijeenkomst 

"We ramen dat de verliezen ongeveer 200 miljoen dollar bedragen", zei de directeur van Fedefruta, Jorge Valenzuela, tijdens de sessie. Aanwezig waren onder andere de Minister van Landbouw (Antonio Walker), de Intendant van O'Higgins, (Juan Manuel Masferrer), de burgemeersters van Codegua en Graneros (gemeentes in de zogenaamde 'rode zone') en door de hagel getroffen kleinschalige telers.

"Op sommige plaatsen, zoals Codegua en Graneros, is 100% van de huidige oogst verloren gegaan. Wat ons echter het meeste zorgen baart is dat de intensiteit en de grootte van de hagelstenen ook de toekomstige oogst in gevaar hebben gebracht. Deze zwaardere hagel, die we in onze fruitsector nog nooit eerder tegengekomen zijn, tastte veel meer aan: de bomen, takken, bladeren, het fruit en de infrastructuur van de boomgaarden".

De hagelstorm vond plaats op 12 november, op een moment dat de oogst erg gevoelig was voor beschadiging. "De hagelstorm overviel ons terwijl we volop in de oogstperiode voor kersen zaten. Ander fruit, zoals peren en appelen, bevond zich in de uitdunningsfase. Met andere woorden, het was het meest ongunstige moment voor hagel", aldus Valenzuela.

Gevolgen van de hagel

In het benoemen van de door de hagel aangetaste gebieden, benadrukte de directeur van Fedefruta ook de impact van de storm tussen Linares en Los Ángeles. "Er is verslag gedaan van de schade aan blauwe bessen in dit gebied, maar wij hebben daar partners die appelen telen en die 60 tot 80 procent van hun oogst verloren hebben", vertelde hij de senatoren. Hij voegde toe dat er daarnaast ook schade was aan steenfruit, peren en kiwi's. "De schade is dus nog veel groter dan wat de Landbouwcommissie tot nu toe verteld is".

Jorge Valenzuela tijdens de bijeenkomst

Valenzuela zei dat het effect op het wereldwijde fruitvolume wellicht niet groot zal zijn, aangezien andere, niet-getroffen gebieden dit seizoen in productie zouden treden. "Wij maken ons echter zorgen om de specifieke gevolgen voor de getroffen telers, bij sommigen waarvan honderd procent van hun teelt aangetast is, en dat zou de focus van deze discussie moeten zijn".

Volgens Valenzuela hebben veel druiventelers, die in dure genetische programma's investeerden om tegemoet te komen aan de vraag van de markt, grote verliezen geleden. "Sommigen hebben 90 procent van hun investeringen verloren. De wijnstokken zijn omgevallen, ze moeten hersteld worden en zodoende zal het volgende seizoen niet normaal zijn voor hen". Valenzuela vestigde de aandacht op het plan van de Minister van Landbouw om een werkgroep op te richten en, met technische adviseurs, telers te helpen de beschadigde boomgaarden te herstellen. "We moeten op technisch gebied helpen, daar moet de focus op liggen".

Hulp voor middelgrote telers

"Fedefruta's grootste zorg in deze noodsituatie is de middelgrote teler", zei Valenzuela tegen de voorzitter van de Landbouwcommissie van de Senaat, Carmen Gloria Aravena. Fruittelers met 20, 30, 50 of 60 hectare aan teelt zijn heel slecht beschermd tegen dit probleem. Zij zijn degenen die leningen hebben en naar de bank zullen moeten gaan om te praten, de situatie uit te leggen en te onderhandelen. Dat is het moment dat de situatie ingewikkeld begint te worden voor telers". Hij voegde toe dat deze telers, en niet de grootschalige, de daadwerkelijke exportkracht van het land vormen. Hij vroeg het Ministerie van Landbouw meer aandacht te besteden aan dit type fruitteler, en meer financiële middelen voor deze groep beschikbaar te stellen.

"We hebben ook met de banksector gesproken om op zoek te gaan naar een mechanisme, een vorm van krediet bij de Staatsbank of de commerciële banken zelf. We zien een manier om middelgrote telers tegemoet te komen, door middel van zachtere kredieten of een langere afbetalingstermijn, aangezien een fruitboomgaard pas na drie of vier jaar na de aanplant fruit opbrengt", zei de leider van de telerscoöperatie na afloop van de bijeenkomst. "We hebben een ontmoeting gepland met de Associatie van Banken (ABIF) om de situatie uit te leggen. Niemand vraagt hierbij om een gunst; uiteindelijk is het een zakelijke transactie. We gaan onze schulden en leningen afbetalen".


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven