Turkije start export avocado's

Het bijzondere klimaat van het Turkse Gazipasa geeft telers de mogelijkheid om 17 soorten tropisch fruit, zoals avocado, lychee, passiefruit, dragonfruit en mango te telen. Bananen en avocado's groeien al op grote plantages, ander fruit bevindt zich nog in een testfase. Op een areaal van 170 ha wordt 850 ton avocado's per jaar geoogst. De oogst is op 120 ha al binnen gehaald. Op de overige 50 ha is men nog bezig.

Voor de eerste keer export
Tot dit jaar werden de avocado's uit Gazipasa alleen op de binnenlandse markt afgezet. Nu worden ze voor het eerst geëxporteerd naar Rusland, Georgië en Oekraïne.

De avocadoprijzen variëren van 0,29 tot 0,36 euro per stuk. Zodra de avocado's naar formaat gesorteerd zijn, worden ze verpakt en verladen. 

Kosten zijn te hoog, telers krijgen hun deel niet
Tussenhandelaar Ali Sanli: "We proberen het beste uit de producten van onze telers te halen. Voor de avocadohandel is er een douaneheffing van 1.318 euro per ton. Dit moet lager worden. Alleen dan kunnen telers een betere winst halen. Ik denk dat we de telers moeten steunen. Zelfs als we exporteren, krijgen de telers door de hoge kosten nu niet hun welverdiende deel. Vorige jaar kostte transport per vrachtwagen slechts 4.394 euro. Nu is dat 7.030 euro. De kosten zijn al te hoog en de extra douanekosten van 1.318 euro helpen niet echt."

"Ons doel is om 300.000 avocado's te exporteren"
Sanli zei dat in totaal 35.000 avocado's werden geëxporteerd: 15.000 naar Rusland, 7.500 naar Georgië, 12.500 naar Oekraïne. "Dit seizoen is ons doel om 300.000 stuks te exporteren. Er is vraag vanuit het buitenland."

"Een belangrijk product voor Gazipasa"
Eigenaar van een exportbedrijf Ahmet Yesilkilinc: "Dit jaar exporteren we voor het eerst naar Oekraïne. We hebben twee pallets met avocado's toegevoegd aan onze komkommers. We krijgen steeds meer orders. Dat is goed nieuws voor Gazipasa en het land. We zullen avocado's blijven exporteren terwijl we met verschillende rassen van dit product werken."

Bron: Haberturk


Publicatiedatum:


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven