Mercabarna gaat eerste groothandelsmarkt voor bioproducten openen

Mercabarna in Barcelona zal in het voorjaar van 2020 de eerste groothandelsmarkt voor verse bioproducten in Spanje openen: de Biomarket. De eerste investering voor de bouw van deze nieuwe markt, die een oppervlak van 8.900 vierkante meter zal beslaan, bedraagt bijna 5 miljoen euro.

Eenmaal in gebruik zal deze markt 22 groothandelaren in verse producten huisvesten -18 op een oppervlak van 130 vierkante meter en vier op 57 vierkante meter-. Daarnaast zullen er acht standplaatsen zijn voor kleine telers met in totaal 74 vierkante meter.

Op basis van de eerste peilingen van Mercabarna wordt verwacht dat het grootste deel van de standplaatsen in eerste instantie voor groenten en fruit bestemd zullen zijn, hoewel er ook vleesleveranciers geïnteresseerd zijn in het initiatief.

De definitieve samenstelling van de markt zal in de loop van 2019 duidelijk worden, maar de verwachting is dat de nieuwe markt goed zal zijn voor 20% van het totale volume van biologische groenten en fruit dat in Catalonië op de markt gebracht wordt. Mercabarna wil dit in tien jaar laten toenemen tot 50%.

De directeur van Mercabarna benadrukte dat Biomarket bedoeld is als een ontmoetingsplek voor groothandelaren, die steeds meer inzetten op biologische producten, en consumenten, die een groeiende interesse tonen in de herkomst van de producten die ze eten.

Op de markt zal een plaats gereserveerd worden voor de Catalaanse Raad voor Agrarische Productie (CCPA). Deze instantie zal verantwoordelijk zijn voor het controleren van de naleving van de voorschriften die maken dat een levensmiddel als 'biologisch' bestempeld wordt.

Op de Biomarket zal niet alleen datgene wat verkocht wordt duurzaam zijn, ook de behuizing is  ontworpen op basis van milieucriteria. Voor de bouw zal gebruik gemaakt worden van eco-efficiënte materialen. Ook zullen er zonnepanelen geïnstalleerd worden en zal er gebruik gemaakt worden van airconditioningssystemen met als doel om het energieverbruik tot een minimum te beperken.

De nieuwe markt zal werken met dezelfde openingstijden als de groothandelsmarkt van groenten en fruit: van maandag tot vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Bron: EFE


Publicatiedatum:


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven