BLE-marktrapport week 49/2018

Spanje en Griekenland domineren komkommermarkt

Met Spanje en Griekenland waren nog slechts twee landen bij de komkommerhandel betrokken. Nederland en België namen voor dit seizoen afscheid van de markt. Het aanbod beperkte zich hierdoor, maar was voldoende om aan de vraag te kunnen voldoen. De prijzen brokkelden in Frankfurt en Keulen aanvankelijk af, om vanaf woensdag weer aan te trekken. In München verhinderden de toegenomen leveringen uit Griekenland prijsverhogingen bij de Spaanse partijen. In Hamburg intensiveerde de vraag weliswaar, maar dit had nauwelijks uitwerkingen op de prijzen. Ook in Berlijn bleven de prijzen op het bestaande niveau.In het segment van de snackkomkommers domineerden Turkije en Spanje de markt. Griekse en Nederlandse partijen vulden het aanbod aan. Het beschikbare aanbod kon continu goed ondergebracht worden. Meestal bleven de prijzen gelijk. Alleen in Frankfurt werden Turkse snackkomkommers goedkoper, terwijl de Spaanse iets duurder werden.

Appelen
Duitsland domineerde nog steeds de handel. De afzet nam tijdelijk iets af, maar verliep op sommige plaatsen ronduit tevredenstellend. De prijsvorming was dan ook eveneens tevredenstellend.

Peren
Zoals gebruikelijk bepaalde Italië de handel. In z'n totaliteit was er sprake van een rustige interesse; er kon probleemloos aan de vraag worden voldaan. Er waren slecht zelden veranderingen in prijzen aangezien vraag en aanbod met elkaar in evenwicht waren.

Druiven
De import vanuit overzee domineerde inmiddels duidelijk de handel: Peruaanse Sugraone en Crimson Seedless, evenals Braziliaanse Crimson Seedless en Thompson Seedless, vormden de basis van het assortiment. 

Sinaasappelen
Spaanse Navelina's domineerden de handel bij sinaasappelen. In z'n totaliteit verliep de afzet sneller dankzij de adventstijd en lagere temperaturen. De prijzen bleven echter desondanks meestal op het bestaande niveau.

Klein citrus
Bij de clementines bepaalde Spanje de afzet. De sinterklaasweek verbeterde traditioneel de afzetmogelijkheden, zodat die meestal tevredenstellend was.

Citroenen
Het productpalet bestond uit Spaanse Primofiori en Turkse Enterdonato citroenen. De beschikbaarheid beperkte zich weliswaar, maar was echter voldoende om de constante vraag te dekken.

Bananen
De vraag was op diverse plaatsen afgenomen. De beschikbaarheid moest daarop gereduceerd worden. Dit stelde zoals gebruikelijk constante prijzen veilig.

Bloemkool
Italië domineerde de handel, gevolgd door Frankrijk. Spanje en Duitsland completeerden het assortiment met kleinere hoeveelheden. Een brede kwaliteitsspanne leidde op verschillende plaatsen tot zeer uiteenlopende prijzen.

Sla
De prijs van Spaanse ijsbergsla daalde, in sommige gevallen zelfs sterk. De kwaliteit liet op sommige plaatsen te wensen over en de beschikbaarheid overtrof de vraag.

Komkommers
Met Spanje en Griekenland waren nog slechts twee landen bij de komkommerhandel betrokken. Nederland en België namen voor dit seizoen afscheid van de markt. Het aanbod nam hierdoor af, maar was voldoende om aan de vraag te kunnen voldoen. 

Tomaten
Spaanse, Nederlandse en Belgische toevoer vormde de basis van het aanbod. Het aanbod had zich niet wezenlijk veranderd, echter hadden de protesten in Frankrijk soms ook uitwerkingen op de beschikbaarheid.

Paprika's
Spanje domineerde duidelijk de handel. De beschikbaarheid nam weliswaar af, maar was voldoende om aan de continue vraag te kunnen voldoen. Bij een handel zonder bijzondere hoogtepunten bleven de prijzen op het niveau van de voorgaande week.

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven