Europarlement akkoord met vrijhandelsverdrag Japan

Het Europees Parlement heeft groen licht gegeven voor het vrijhandelsverdrag tussen Europese Unie en Japan. Een meerderheid (474 tegen 152) stemde voor. Het Japanse parlement is al akkoord. Naar verwachting treedt het verdrag op 1 februari 2019 in werking.

Importtarieven omlaag
Voor vrijwel de gehele onderlinge handel gaan de importtarieven omlaag, in veel gevallen naar nul. Het verdrag zou jaarlijks tot 1 miljard euro schelen aan heffingen die Europese bedrijven die handel drijven met Japan. Vooral wijn, voeding of schoenen worden geëxporteerd. Aan Japanse zijde zullen vooral automakers profiteren.

"Bijna vijf eeuwen na het aanknopen van de eerste handelsbanden zal de inwerkingtreding van het akkoord onze handel en politieke en strategische relaties naar een compleet nieuw niveau tillen”, reageerde Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker.

Bedrijven aan beide kanten krijgen meer mogelijkheden te bieden op publieke aanbestedingen. Over het beslechten van conflicten over investeringen wordt nog een aparte overeenkomst gesloten.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.