Zuid-Afrika vraagt EU om versoepeling controles citrusexport

De Spaanse citrussector eist dat de vrijwaringsclausule van de vrijhandelsovereenkomst met Zuid-Afrika reeds volgende zomer in werking gesteld wordt en staat erop dat de Zuid-Afrikaanse sinaasappelen en mandarijnen die de EU binnenkomen moeten voldoen aan dezelfde fytosanitaire- en arbeidsvoorwaarden als die voor EU-telers gelden. Ondertussen vraagt de Zuid-Afrikaanse citrus lobby om een versoepelde fytosanitaire controle voor het fruit dat het land exporteert.

Tijdens een ontmoeting op 27 november verzocht een Zuid-Afrikaanse delegatie de EU om de controles die uitgevoerd worden om de binnenkomst van black spot te voorkomen, te versoepelen. Het gaat om een quarantaineschimmel die in Spanje niet voorkomt en die vlekken veroorzaakt op de schil van citrus, waardoor het fruit niet meer afgezet kan worden.

Twee afwijzingen

De Zuid-Afrikaanse exporteurs stelden dat er in het huidige seizoen slechts twee verzendingen met black spot onderschept zijn in de EU en verzochten om de plaag op een "meer economische manier" te beheren. Echter, volgens bedrijfsbronnen die hierover geraadpleegd werden, zou een jaar met minder afwijzingen "niet genoeg moeten zijn" om het protocol te veranderen. De EU ging niet akkoord met de voorstellen, onder andere omdat het aantal afwijzingen in Brazilië en Argentinië zeer groot geweest is.

Volgens de Zuid-Afrikaanse exporteurs is de 119 miljoen euro aan behandeling tegen black spot een "astronomisch hoog bedrag", in een periode waarin de teelt toeneemt en ze een recordhoeveelheid van 800.000 ton naar de EU hebben geëxporteerd.

Zowel de exporteurs als de telers in Spanje zien de toename van de export echter als een bedreiging voor lokale producten. Niet alleen vanwege de bedreiging van de binnenkomst van de ziekte, maar ook omdat de arbeidskosten in de landen op het zuidelijk halfrond veel lager liggen dan in Europa, wat ze zien als oneerlijke concurrentie.

Bedrijfsbronnen geven aan het "schandalig" te vinden dat Zuid-Afrika een verzoek doet om de controles op black spot te verminderen. "Wij betalen hoge bedragen om te voldoen aan de protocollen voor de vlieg in de VS en in Azië. Je moet je erbij neerleggen of ervoor kiezen om niet te exporteren".

Zuid-Afrika had dit jaar voor het eerst een export met een omvang van meer dan twee miljoen ton en is van plan om in drie jaar tijd de 2,5 miljoen ton te bereiken vanwege de groei van het areaal.

 

Bron: elperiodicomediterraneo.com


Publicatiedatum:


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven