Chang'e 4 Rover

Chinezen willen aardappelen op de maan telen

Vorige week schreef China geschiedenis met de lancering van een ruimtevaartuig in een baan rond de maan. Het is een mijlpaal, omdat voor het eerst de donkere kant van de maan getoond zal worden. De Chang'e 4 missie is onbemand en bevat een landingsmachine. Het zal ongeveer een maand duren voordat het vaartuig kan landen. Verwacht wordt dat de landing op de Von Kármán krater op 3 januari plaatsvindt. 

De donkere kant van de maan wordt niet zo genoemd vanwege gebrek aan licht. De maan heeft een gebonden rotatie, wat betekent dat de rotatie precies hetzelfde is als die van onze planeet, waardoor dezelfde kant van de maan altijd richting de aarde staat en de andere kant er altijd vanaf.

Daarom is het lastig om op de donkere kant van de maan te landen. Ten eerste blokkeert het maanlichaam radiosignalen van en naar de aarde. Om dit te ondervangen, heeft China in mei een satelliet gelanceerd, waarmee contact wel mogelijk is.

Naast de gebruikelijke sensoren en instrumenten heeft de Chang'e 4 ook een verrassende lading bij zich: aardappel- en mosterdzaden. De rover zal de zaden planten in een beschermende capsule, waarna elke groei die ontstaat bestudeerd zal worden. 

Weather.com meldt dat de Change'e 4 een buis zal gebruiken om direct natuurlijk licht de capsule in te brengen. Het idee is om te onderzoeken of en hoe fotosynthese ontstaat bij gebruik van het enige natuurlijke licht op de maan. De informatie is van groot belang bij het opzetten van teeltbedrijven voor het bewonen van de maan.


Publicatiedatum:


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven