Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Zeven voedingsmiddelen die stress verminderen

Veel mensen begrijpen niet hoe voeding hun gemoedstoestand beïnvloedt. Cafeïne verbetert cognitieve eigenschappen, andere voedingsmiddelen kunnen depressie, angst en stress verminderen. Daarom is het genoeg eten van deze producten net zo belangrijk voor je gezondheid als yogales, hardlopen en gewichtheffen. 

1. Asperges
Asperges staan bovenaan onze lijst met voeding waarvan bewezen is dat het angsten vermindert. Het is een van de gezondste planten ter wereld tegen reuma, urineweginfecties en hormonale onbalans bij vrouwen. Het is ook een antidepressivum.  

2. Voeding rijk aan vitamine B12
Studies tonen aan dat gebrek aan vitamine B12 depressie, cognitieve beperking en dementie veroorzaakt. Er bestaat iets in je lichaam dat methylatie cyclus heet. Het is het proces waarin voedingsstoffen uit voeding omgezet worden in energie. De afwezigheid van B vitamines, vooral van B12, voorkomt dat de methylatie cyclus werkt waardoor je energieniveau daalt en je humeur wisselt. Voorbeelden van voeding met veel vitamine B12 zijn eieren, yoghurt, vis, schelpdieren, garnalen en oesters.

3. Spinazie
Spinazie staat als derde op onze lijst van voedingsmiddelen waarvan bewezen is dat ze angst verminderen. Een kop spinazie bevat 157 mg magnesium wat 40% van je dagelijkse behoefte is. Magnesium is verantwoordelijk voor meer dan 300 biochemische functies van je lichaam waaronder het reguleren van cortisol en het verlagen van de bloeddruk. Een tekort aan magnesium kan leiden tot depressie en stemmingswisselingen. 

4. Avocado
Vierde is avocado. Kalium is belangrijk om de bijwerkingen van natrium te beperken. Als je te veel zout eet en voeding waarin natrium is verwerkt, dan zijn je nieren niet meer in staat je lichaamsvocht af te voeren en stijgt je bloeddruk. Onderzoeken beschrijven ook dat een tekort aan kalium de oorzaak kan zijn van veel symptomen van depressie en dat je humeur kan verslechteren. Daarom wordt aangeraden avocado te eten. 

5. Pure Chocolade
Een halve reep pure chocolade per week beschermt atleten tegen verwondingen, ontsteking en cardiovasculaire ziekten. Donkere chocolade kan ook het humeur verbeteren.

Tijdens een onderzoek hebben wetenschappers cognitieve prestaties en stemmingen van 72 deelnemers gemeten die elke dag donkere chocolade aten. Hoewel het geen effect had op cognitieve eigenschappen, merkten ze wel dat pure chocolade kalmte en tevredenheid bij de deelnemers genereerde.

6. Magere zuivel
Hoewel volle melk voor mensen die een dieet volgen een no go product is, kan magere zuivel depressie en angsten helpen verminderen. Na een onderzoek onder 1.000 deelnemers heeft een Japans team uitgevonden dat mensen die regelmatig magere zuivelproducten gebruikten minder last hadden van depressie en angst dan anderen. 

Magere melk en yoghurt zijn goed omdat ze veel vitamine B12 bevatten. In een kopje magere melk zit 18% van je dagelijkse behoefte aan vitamine B12 en het is rijk aan calcium en antioxidanten. 

7. Voeding die BDNF niveau een boost geven
Brain-derived Neurotrophic Factor (BDNF) is een proteïne die goed is voor de hersenen. Recente onderzoeken prijzen BDNF om z'n antidepressieve werking en z'n vermogen om cognitieve eigenschappen en lange termijn geheugen te verbeteren. Door het activeren van de hippocampus, de cerebrale cortex en de voorhersenen vermindert BDNF depressie en vertraagt het Alzheimer door beschadigde hersencellen te herstellen. Tekort aan BDNF wordt ook gelinkt aan chronische ontsteking, waardoor -volgens medici- alle ernstige ziekten veroorzaakt worden. 

Hoe kunnen we de BDNF niveaus in ons brein verhogen? Het antwoord is simpel: eet genoeg omega-3 vetten via makreel, zalm, oesters, sardines, Chi zaden, walnoten of ansjovis.  

Bron: goodmenproject.com


Publicatiedatum:


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven