Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
In navolging van hun collega's in Latijns-Amerika

Afrikaanse bananentelers sturen open brief naar Europese supermarkten

De kwestie rondom de prijzen die supermarkten in 2019 voor bananen willen gaan betalen, is al weken in het nieuws. Na het protest van hun Latijns-Amerikaanse collega's hebben ook Afrikaanse bananentelers een open brief opgesteld:

"Nu internationaal de controverse omtrent de inkoopprijzen van bananen door supermarktketens groeit, willen wij als Afrikaanse telers blijk geven van onze solidariteit met onze collega's en concurrenten in Latijns-Amerika om de eerlijke handel in de wereld te bevorderen en aandacht te vragen voor de steeds slechter wordende voorwaarden waaronder ons fruit wordt gekocht. Door te vragen om een nog verdere verlaging van bijna 9% van de aankoopprijs voor een doos bananen in 2019 blijkt dat supermarkten geen oog hebben fruitwaardeketens en de onverschillig  tegenover sociaaleconomische problemen in fruitteeltgebieden staan. 

We sluiten ons aan bij onze collega's en concurrenten in Latijns-Amerika omdat we ons net als zij hard willen maken voor een duurzaam, eerlijk economisch model, waarin rekening gehouden wordt met de belangen van alle partijen. Een faire aankoopprijs voor bananen zal het mogelijk maken om de kosten die gepaard gaan met de eerlijke verdeling van de inkomsten terug te verdienen. Ook geeft het belanghebbenden de middelen die nodig zijn om te investeren in de voortdurende aanpassing van hun geïntegreerde economische, maatschappelijke en milieumodellen. 

De bananensector loopt voorop met investeringen in Afrikaanse plattelandsgebieden door middel van onderwijs, gezondheidszorg en woningbouw en bevordert de naleving van goede teeltpraktijken. Op deze manier draagt de sector bij aan een duurzame en inclusieve economische groei waarbij alle belanghebbende partijen gebaat zijn. 

Supermarkten lijken zich echter weinig aan te trekken van deze cruciale aspecten gezien hun inkoopbeleid ten aanzien van bananen en andere fruitsoorten. Toch zijn consumenten steeds gevoeliger voor de maatschappelijke problemen die schuil gaan achter de producten die zij kopen. Daarnaast streven overheidsinstanties in Europa en Afrika ernaar om samen een basis te leggen voor een duurzame en gemeenschappelijke groei van deze twee werelddelen. 

Door de prijzen voortdurend te verlagen, hebben supermarkten de macht om deze Afrikaanse sector, die voor welvaart en werkgelegenheid zorgt in Ivoorkust, Kameroen, Ghana en andere landen, naar de rand van de afgrond te brengen. In Ivoorkust, Kameroen en Ghana is de bananensector goed voor 28.000 vaste banen en 50.000 seizoensbanen, hetgeen een aanzienlijke invloed heeft op de ontwikkeling in plattelandsgebieden. De bananensector biedt jonge mensen en vrouwen in deze regio's een unieke kans om tegen een redelijk loon te werken met de mogelijkheid om zich professioneel te ontwikkelen in eigen land zonder dat zij hun heil moeten zoeken in Europa of elders. 

Deze situatie, die ook de grote bananentelers in Latijns-Amerika raakt, is voor ons, kleinschalige telers, zelfs nog dringender omdat onze modellen gevoeliger zijn voor prijsschommelingen. Deze druk leidt tot een continu verlies van marktaandeel, waardoor de diversiteit binnen de concurrentie en de keuze van consumenten in het geding komen.  

Extreem lage prijzen zijn zeker geen eerlijke prijzen en burgers en overheden zijn zich hier als eersten van bewust. Dit is waarom wij alle belanghebbenden zoals overheidsinstanties, bananentelers, supermarkten en consumenten, oproepen om de dialoog aan te gaan om tot eerlijke, duurzame en menswaardige prijzen te komen. 

Door ons gezond verstand te gebruiken voor de aanpak van essentiële problemen, kunnen we goede business-modellen creëren en de ongelijkheid tussen noord en zuid verminderen.

Ondertekend door,

Mr. Joseph Owona Kono, voorzitter van Afruibana

Mr. Jean-Marie Kakou Gervais, vicevoorzitter van Afruibana

Mr. Anthony Blay, vicevoorzitter van Afruibana

Publicatiedatum: