Mexicaanse drugsbaronnen verdienen goed aan avocadohype

Een aantal restaurants in het Verenigd Koninkrijk is gevraagd de trendy avocado van hun menukaarten te schrappen. De reden hiervoor is dat een deel van de inkomsten van dit zogenaamde superfood direct naar Mexicaanse drugskartels gaat, zo bericht express.co.uk.  

Door middel van moordpartijen, ontvoeringen en afpersing hebben zij de macht over avocadoplantages in handen weten te krijgen. Inmiddels spreken doodsbange telers en inwoners van de Mexicaanse staat Michoacan al over 'bloedavocado's'. Ze denken dat één kartel jaarlijks alleen al zo'n €175 miljoen aan de Britse markt verdient. 

Naar verluidt zou het kartel genaamd Los Caballeros Templarios aan avocado's meer geld verdienen dan aan marihuana. Eén Brits restaurant heeft beloofd het voortouw te nemen door gerechten zoals avocado op toast van haar kaart te verwijderen.

Het Wild Strawberry Café in Great Missenden, dat voorheen tot wel 1.000 avocado's per week serveerde, heeft laten weten dat het gewoon fout is om hier nog langer mee door te gaan: "De obsessie van de westerse wereld met avocado's eist het onmogelijke van avocadotelers en heeft de prijzen opgedreven naar een niveau dat Mexicaanse drugskartels de controle over de lucratieve export van dit fruit hebben overgenomen."

Het restaurant, dat ook gespecialiseerd is in veganistische gerechten, heeft lang nagedacht over haar besluit, waarin ook de milieu-impact van de intensieve avocadoteelt werd meegenomen. 

De World Avocado Organisation heeft gereageerd op verschillende beweringen omtrent avocado's en stelt dat deze onjuist zijn: "Er verschenen deze week berichten over het feit dat de avocado-afzet in het Verenigd Koninkrijk gedaald zou zijn en dat een handvol restaurants de populaire superfood van het menu zou schrappen vanwege de schade aan de natuur en het waterverbruik."


Publicatiedatum:


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven