Onheilspellend jaar voor knoflook

Het is een problematisch jaar voor knoflook, dat te kampen heeft met veel aanbod, lage prijzen en weinig vraag. Bovendien werd er invoer uit landen, die traditioneel niet geïnteresseerd zijn in de EU-markten, geregistreerd, wat betekent dat er sprake is van een superteelt in landen als Turkije en Egypte.

"Helaas zijn de vooruitzichten niet veel beter, aangezien er ook in Zuid-Amerika sprake is van veel aanbod en lage prijzen." Dat zegt Antonio Tuccillo, eigenaar van Agripex Farming, dat is gespecialiseerd is in de distributie van knoflook op de Italiaanse markt.

"Momenteel is er bijna geen vraag waardoor we aan het einde van 2018 en aan het begin van 2019 een markt hebben die volledig is ingestort. De Zuid-Amerikaanse oogst is toegenomen in vergelijking met vorig seizoen. Bovendien zijn de gebieden met knoflook in dit najaar, zowel in China als in Europa, praktisch hetzelfde als vorig jaar. De marktprognose voorspelt overigens nog niet veel goeds voor de lente en de zomer", zegt Tuccillo.

Volens Tuccillo heeft de toename van de Chinese teelt automatisch geleid tot een daling van de prijzen en de hoeveelheid knoflook die is opgeslagen in bewaarcellen is veel hoger dan vorig jaar. Over de gelegenheid voor andere landen waar knoflook wordt geteeld zegt Tucillo het volgende: "Ik denk niet dat dit de periode is die gunstig is voor andere producties die Europa binnenkomen."

"We hopen dat de prijzen in China zo laag zijn, dat ze het inzaaien van knoflook volledig ontmoedigen", concludeert Tuccillo.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven