Luis Fernando Rubio, directeur van Procecam:

"Het is een jaar met grote mogelijkheden voor de Spaanse ui"

Spaanse uien profiteren sterk van de aanzienlijke daling van de opbrengsten van dit gewas in de meerderheid van de telende landen in Europa en in derde landen.

De Spaanse uienteelt heeft zich niet alleen hersteld qua opbrengsten, maar heeft zelfs bijna een record verbroken dit jaar ondanks dat het uienareaal met 4% verkleind is.

"Het is een van de beste uienseizoenen die we ons hadden kunnen wensen. Er zijn veel telers die hebben ingezet op druppelirrigatie en dat vertaalt zich in een overvloedige oogst, een hogere uniformiteit in maten en een betere kwaliteit, over het algemeen", legt Luis Fernando Rubio, directeur van Procecam, uit. "Het weer was ook milder dit jaar, zonder hittegolven die stress opleveren voor de planten, zoals in het vorige seizoen".

Volgens Rubio liggen de uienprijzen op de exportmarkten, hoewel ze het gebrek aan product niet reflecteren, zeer hoog. "We hebben te maken met een veel hogere vraag dan gebruikelijk vanuit landen als Israël, Turkije, Oost-Europese landen, etc. De opbrengsten in de Centraal-Europese landen zijn vanwege het droge weer sterk gedaald en de maten zijn daar kleiner. In Spanje hebben we echter een grote beschikbaarheid van middelgrote en grote maten dit jaar, wat sterk in ons voordeel is".

Het is nog onbekend of de kwaliteit van Nederlandse uien, zoals sommigen vrezen, uiteindelijk aangetast zal zijn door het droge weer van dit jaar. Dit maakt dat kopers nog meer gemotiveerd zijn om voor de Spaanse uien te kiezen. "De prijzen voor de uien uit Spanje zijn hoog, maar dat geldt in het algemeen gezien ook voor de rest van Europa", aldus de vertegenwoordiger van Procecam. "De Spaanse ui heeft grote mogelijkheden dit jaar".

 

Voor meer informatie:

Luis Fernando Rubio 
PROCECAM 
lfrubio@procecam.es
www.procecam.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.