Thomas Besnard-Schwerdlin, ABCD de l'Exotique, Rungis:

"De bananenmarkt stikt"

"De import van bananen is geen exacte wetenschap. Het woord 'rampzalig' is niet toereikend om de toestand op de Europese bananenmarkt te beschrijven. De gevolgen van de protesten van de gele hesjes zijn de genadeslag geweest voor het slechte jaar 2018", zegt Thomas Besnard-Schwerdlin, importeur van ABCD de l'Exotique in het Franse Rungis. Volgens Thomas begrijpt niemand de blokkades die de mkb's in zijn sector treffen. "Sommige klanten kunnen niet komen voor de bananen die ze gekocht hebben, omdat de vrachtwagens niet kunnen leveren op de betreffende locaties".

"Het probleem in Frankrijk is dat de sensatiepers in zijn geheel in Parijs geconcentreerd is. Als gevolg daarvan komen de gele hesjes naar de hoofdstad, naar hier, waar de camera's zijn", legt Thomas uit. "De media praten 24 uur per dag over de gele hesjes. Dit zorgt voor een situatie waarin mensen angstig worden, waardoor de consumptie zich concentreert in de dagen voorafgaand aan de grote protesten, zoals op 8 december".

Er zijn ernstige leveringsproblemen in Rungis. "De vrachtwagens komen met een grote vertraging aan en klanten wijzen ze af. Dit veroorzaakt grote verliezen". Het transport zal nog moeilijker worden vanwege het gebrek aan brandstof in veel tankstations in Parijs.

Thomas benadrukt dat de hervormingen van de huidige en de voorgaande regeringen in twijfel worden getrokken en dat de mensen die naar Parijs komen om verschillende redenen boos zijn. "De mkb's zijn de eersten die getroffen worden door deze beweging aangezien zij degenen zijn die werkgelegenheid genereren in Frankrijk. Ze hebben te maken met enorme verliezen. Deze mkb's hebben geen keuze gehad, maar gaan werkgelegenheid vernietigen, in plaats van deze te creëren. De protesten verergeren de situatie".

Stagnerende consumptie

De beweging van de gele hesjes is niet het enige probleem op de bananenmarkt. "De geïmporteerde hoeveelheden nemen elk jaar toe, maar de consumptie in Europa stagneert. De markt is volledig verzadigd. In mijn beroep kan over alles onderhandeld worden. Contracten bieden geen garantie meer voor stabiliteit".

Geen klimatologische problemen

"Jarenlang werd de markt gereguleerd door grote klimatologische problemen, zoals de orkanen in het Caribisch gebied of de overstromingen in Centraal-Amerika. Dit jaar hebben zich er echter geen dergelijke verschijnselen voorgedaan. Dit zorgt voor een overschot. Het is niet meer interessant om zoveel bananen te importeren, maar importeurs blijven het doen, aangedreven door de telers, die hun investeringen rendabel moeten maken door de opbrengsten te vergroten".

Stakingen in Costa Rica en Colombia

"We hebben te maken gehad met een protestbeweging in Costa Rica, gevolgd door een staking van vervoerders in Colombia vanaf vorige week. Deze stakingen hebben hier, in Europa, enorme logistieke problemen veroorzaakt. We weten niet of de bananen op de schepen geladen zullen worden, noch wanneer ze aan zullen komen. Het gaat om zeer bederfelijke en gevoelige producten. Importeurs en supermarkten werken met contracten en als iets niet werkt, veroorzaakt dat problemen in de gehele samenleving".

Thomas Besnard-Schwerdlin 
ABCD de l'éxotique 
Tel: + 33 1 46 87 21 32
Móvil: + 33 6 86 14 82 60 
thomas@bananier.com
www.bananier.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.