Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Klimaatverandering bedreiging voor Egyptische Nijldelta

De Egyptische Nijldelta, de belangrijkste bron van zoet water voor de Egyptische tuinbouw, wordt bedreigd door de opwarming van de aarde. Bijna de helft van de bevolking is woonachtig in deze  vruchtbare delta en de rivier waardoor zij gevoed wordt, voorziet in 90% van de waterbehoefte van het land.

De steeds hogere temperaturen en droogte leggen de machtige rivier de Nijl steeds verder droog. Dit probleem wordt nog verergerd door de stijgende zeespiegel en verzilting van de bodem. Deze problemen bedreigen gewassen in dit dichtbevolkte land, waar 98 mln monden gevoed dienen te worden en de bevolking naar verwachting alleen maar verder zal groeien. 

"De Nijl wordt kleiner. Het water bereikt ons niet meer. Nu zijn we gedwongen om grondwater op te pompen en kunnen we geen rijst meer telen," zegt een graanteler uit de delta. 

Tegen 2050 zal tot wel 15% van het akkerland in de regio verloren zijn gegaan als gevolg van verzilting, zo heeft een economisch rapport uit 2016 uitgewezen. De tomatenoogst zal volgens deze studie met wel 50% dalen, terwijl die van basisproducten zoals tarwe en rijst met respectievelijk 18% en 11% af zal nemen. 

Bron: phys.org


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven