Italië: kersen en abrikozen in de lift, perziken gaan minder goed

In de Italiaanse regio Emilia Romagna zijn minder perziken en nectarines terwijl het aandeel abrikozen en pruimen toeneemt. Dat is te lezen in het jaarverslag over 2018 van Cia Romagna, de federatie van Italiaanse telers. De analyse is uitgevoerd op regionaal niveau, met name voor de provincies Forlì-Cesena, Ravenna en Rimini.

"Het areaal dat is bestemd voor de teelt van abrikozen en kersen blijft groeien. Ook het aantal hectare appel- en pruimenbomen groeit licht en het aantal dat bestemd is voor de perenteelt is blijft stabiel. Aan de andere kan daalt het aantal hectare dat bestemd is voor perziken en nectarines met ongeveer 10% per jaar. In 2017 was er in Emilia Romagna 6.900 gewijd aan nectarines en 4.300 aan perziken, wat neerkomt op 10.600 hectare in totaal (ongeveer 80% van het totale areaal van de regio). De abrikozen daarentegen hebben het moeilijk in 2018 zowel wat betreft kwantiteit als kwaliteit", is te lezen in een nota.

Voor de kers betekende 2018 een lager productiegemiddelde van ongeveer 30% in de onderzochte provincies, maar de kwaliteit is wel goed. De provincie Forlì-Cesena nam de grootste groei voor haar rekening. Het Corniola ras wordt het meest geteeld en de prijzen waren lager dan verwacht.

Wat betreft de appelteelt is Ravenna met 1.200 hectare verantwoordelijk voor het grootste aandeel. De perenteelt tussen de zomer en de winter registreert een plus van 15% in vergelijking met 2017, dat goed is voor 3% meer opbrengst.

De teelt van perziken en nectarines in de hele regio Emilia Romagna is ongeveer 15% gedaald en dat is in lijn met de daling op nationaal niveau (-16%), terwijl er op Europees niveau sprake is van een daling van 8%.

Voor de pruim lijkt er sprake te zijn van een zwak herstel. Romagna, met de provincies Ravenna en Forlì-Cesena, is verantwoordelijk voor ruim 2.740 hectare, wat neerkomt op 60% van de regio. In Romagna is de opbrengst ongeveer 13% gedaald. Aan de andere kant was er voor Europese rassen een stijging van ongeveer 20%. De prijzen waren hoger dan andere jaren, zelfs tot een gemiddelde van 50 cent meer per kilo.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven