FruitMasters blij met markttoegang Colombia

Afzetorganisatie FruitMasters kan op korte termijn appelen en peren leveren aan Colombia. Recent is de grens van het land opengegaan voor Nederlands fruit. Exportmanager Fabian Dumont van FruitMasters reageert opgetogen op de nieuwe markttoegang.

Het was FruitMasters zelf die in 2014 bij de Nederlandse overheid vroeg om de onderhandelingen met Colombia te starten. Dumont: “Distributeurs en supermarkteigenaren in Colombia toonden veel belangstelling voor onze appelen en peren. Dat was voor ons het signaal om de markttoegang in Den Haag aan te kaarten. Na vier jaar is er nu groen licht. Daar zijn we erg blij mee.”

Percelen aangemeld
FruitMasters is de enige afzetorganisatie die – vooruitlopend op definitieve markttoegang in Colombia – in het begin van teeltseizoen 2018 percelen heeft aangemeld voor export naar dit land. De peren die op de aangemelde percelen zijn geoogst, kunnen nu definitief naar Colombia worden geëxporteerd. Andere exporteurs die van de markttoegang willen profiteren, kunnen in 2019 percelen hiervoor aanmelden.

Meer grenzen geopend
Afgelopen jaren zijn meerdere landen opengegaan, bijvoorbeeld China, Vietnam, India en eerder dit jaar Mexico. Volgens Dumont is verruiming van de afzet naar landen buiten Europa erg belangrijk voor de Nederlandse fruitsector, vooral omdat de markt binnen Europa overvol is. “Elk land waar de grens open gaat, geeft ruimte.”

Afzet naar China verdubbelt elk jaar
In China is vier jaar geleden markttoegang gerealiseerd. Ook al is de afzet naar dat land nog relatief gering, elk jaar is wel sprake van een verdubbeling van de verkopen. Dumont: “Als de grens van een land wordt geopend, moet het eigenlijke werk nog beginnen. Met proeverijen op de winkelvloer maken we ons product bekend aan de consument. Dat is een proces van jaren. In Mexico zijn we daar afgelopen zomer mee begonnen. De reacties van consumenten zijn positief.”

Het meeste fruit in de schappen van de supermarkten van Colombia is afkomstig uit Noord- en Zuid-Amerika, vooral Argentinië, Chili en de VS. Maar er is zeker nog ruimte voor hoge kwaliteit appelen en peren uit Nederland. “Het is aan ons om die ruimte daadwerkelijk in te nemen.”

Fytosanitaire eisen
De fytosanitaire eisen die Colombia stelt aan Nederlands fruit zijn volgens Dumont niet extreem hoog. De eisen, die landen stellen, zijn vaak verschillend. Om die reden stimuleert FruitMasters zijn leveranciers om aan de eisen van alle afzetlanden te voldoen. Als de afzet naar bijvoorbeeld China stilvalt, kan het product dan in een ander land worden afgezet.

Bron: Agroberichten Buitenland


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven