Verliezen orkaan Irma werken door in jaarcijfers Alico

Tholen – Orkaan Irma resulteerde in een fors kleinere oogst voor het Amerikaanse Alico. Het bedrijf is actief in verschillende sectoren, waaronder de citrusteelt. De orkaan veroorzaakte ook in deze sector directe schade aan gewassen. Lichtpuntje: het verlies in de oogst is kleiner dan geraamd.

In het boekjaar eindigend op 30 september oogstte het bedrijf 4,8 miljoen dozen fruit, wat overeenkomt met een daling van 36,4% ten opzichte van het voorgaande boekjaar. Vooral voor de vroege en middelrassen werd een forse krimp genoteerd, namelijk -43,7%. De oogst van de Valencia viel 28,5% lager uit. De daling was het directe gevolg van orkaan Irma.

Kort nadat de orkaan overtrok, schatte Alico het verlies op 40 tot 45%. Dat de gemiddelde krimp uitkomt op 36,4% is te danken aan de late rassen en de Valencia’s waarvoor de uitval kleiner was dan gedacht. Het bedrijf heeft al 9,4 miljoen dollar van de verzekering ontvangen voor de schade veroorzaakt door de orkaan. Ook kan het bedrijf aanspraak maken op financiële tegemoetkomingen van de regering, maar hoe hoog die uitvallen is nog onduidelijk.

Over het volledige boekjaar en over alle activiteiten rapporteert het bedrijf een netto inkomen van 13.050.000 dollar. Daarmee noteert het bedrijf een positief resultaat nadat over 2017 op deze post een bedrag van 9,4 miljoen dollar in rode cijfers werd genoteerd. Ook EBITDA verbeterde van 11 miljoen dollar in 2017 naar 35,8 miljoen dollar over 2018.

 

Klik hier om alle cijfers van het bedrijf te bekijken.


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.