Aardappeloogst laagste in laatste 6 jaar

Voorraadinventarisatie aardappelen november 2018

De cijfers uit de voorraadinventarisatie, die VTA half november onder haar leden heeft gehouden, bevestigen het beeld van de dagelijkse praktijk. De aardappeloogst van seizoen 2018/2019 is de laagste sinds jaren. De toename van het areaal consumptieaardappelen bedraagt volgens het CBS ongeveer 0,1%.De gemiddelde opbrengst per hectare bij de deelnemende telers is 42,7 ton netto. Deze opbrengst varieerde van 20 tot 70 ton per hectare netto. De opbrengstdaling per hectare in combinatie met de zeer geringe areaaltoename leidt ten opzichte van het vorige seizoen tot een lagere totaal oogst van 23%. Dit is 15,1% lager dan het vijfjarig gemiddelde.

Nog relatief weinig afgeleverd
In november was 13,1% van de oogst afgeleverd (zie grafiek 1). Gemiddeld in de laatste 5 jaar was rond deze tijd 21,6% van de oogst van de deelnemers geleverd. In absolute tonnen hebben de deelnemende telers 8,1% minder afgeleverd dan vorig seizoen (zie grafiek 2).De absolute voorraad die nu nog in opslag ligt bij de vaste groep van telers is fors lager dan vorig seizoen (-26,6%) en ook lager dan het 5-jarig gemiddelde (-6%). Van de voorraad in opslag is 59% al verkocht. Vorig jaar lag dit op 53%.

VTA inventariseert jaarlijks drie maal de voorraad aardappelen onder haar leden. De eerste voorraadinventarisatie met peildatum 15 november is onlangs afgerond. Er volgt nog een tweede en derde inventarisatieronde in februari en april.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven