Kruidenconsumptie neemt richting de feestdagen toe

De klimaatverandering is ook in Italië aan de orde van de dag, want de hoeveelheid regen die in de loop van de weken viel, valt nu op slechts één dag. Bovendien worden mooie dagen afgewisseld met slechte dagen die gepaard gaan met harde wind en soms zelfs tornado's.

"Natuurlijk beïnvloedt dit de teelt. Ongeveer een maand geleden hebben zware wolkbreuken en sterke wind veel kassen beschadigd, maar we hadden geluk in vergelijking met sommige andere bedrijven", legt Siro Ricci van het Italiaanse Ricci Siro e Figli uit. Het bedrijf is gespecialiseerd in aromatische kruiden en basilicum die onder het merk OrtoRicci op de markt worden gebracht.

"We maken gebruik van geïntegreerde controletechnieken en telen ongeveer 20 aromatische kruidenrassen op 20 hectare in totaal, waarvan 10 bedekt en 10 onbedekt. Het gaat hoofdzakelijk om basilicum. Dit wordt geteeld op 2 hectare, waarbij we gebruik maken van de techniek van het floating system of subirrigatie. De kassen zijn volledig geautomatiseerd. Daarnaast telen we ook sla en bepaalde soorten groenten, afhankelijk van het seizoen, maar het gaat om een niche. We telen voornamelijk groene basilicum, maar ook andere rassen (zoethout, citroen, kaneel) en rode basilicum bestemd voor het gastronomische segment", zegt Ricci.

Naast het gastronomische segment zijn de kruiden te vinden in de grootschalige supermarktketens door heel Italië. "We zijn inmiddels ook bezig met testzendingen naar het buitenland, met name naar Engeland en als we positieve feedback krijgen zou dit de weg voor export kunnen openen. Er is veel vraag. Nederland en Duitsland nemen bijvoorbeeld herhaaldelijk contact met ons op. Aromatische kruiden zijn kwetsbaar om te vervoeren. Tot nu toe testen we een polystyreenverpakking om ze te beschermen tegen de kou of een dubbele doos om het juiste vochtgehalte te kunnen garanderen", zegt Ricci.

Rode basilicum

Floating system en sub-irrigatie
Het floating system is een kweektechniek waarmee de planten worden gezaaid op steriele grond, geplaatst in drijvende steunen die rusten in waterdichte tanks met water en voedingsstoffen. "Het waterverbruik is laag en er is geen verspreiding van het bevruchte water in de bodem. Bovendien is de sanitaire kwaliteit uitstekend", zegt Ricci.

Dezelfde voordelen kunnen worden verkregen met subirrigatie. "Planten worden in een kubus met steriele grond gezaaid en op een mat, ondergedompeld met voedingsstoffen, geplaatst. Overtollig water wordt opnieuw gebruikt voor andere gewassen."

Meer dan alleen traditie
"Koriander, kervel en bieslook worden steeds populairder. Bovendien zijn consumenten zich meer bewust van het gebruik van aromatische kruiden, deels door immigranten en deels door de wil van de lokale bevolking om nieuwe smaken te ontdekken."

Volgens Ricci zal de vraag naar salie, rozemarijn, laurierblaadjes en peterselie in de aanloop naar Kerst toenemen. "Deze kruiden worden gebruikt om vis en vlees mee te kruiden. Dat is altijd het geval geweest in deze periode, omdat mensen de neiging hebben meer te eten en te koken met familie en vrienden."

Voor kruiden is er in ieder geval een zekere continuïteit in de afzet gedurende het jaar. "In de herfstmaanden zien we een daling in het gebruik. Naast de feestdagen is er meestal in het voorjaar en de zomer een piek van omdat bekend is dat slecht weer de wil om te winkelen een beetje remt. Hetzelfde geldt voor buiten de deur eten."

Noviteiten
"In januari zullen we volledig biologisch afbreekbare trays introduceren, ook het folie en het label zijn milieuvriendelijk."

"We doen wat we kunnen om het milieu te respecteren. We gebruiken momenteel voornamelijk flowpacks en zullen dit blijven doen, omdat ze zich goed aanpassen aan het idee van milieuvriendelijke producten", concludeert Ricci.

Contact:
Siro Ricci
Az. Agr. Ricci Siro e Figli - OrtoRicci
Via dell'Armellino, 118
00042 Anzio (RM)
Tel.: +39 (0)6 9874095
Email: info@ortoricci.it
Web: www.ortoricci.it


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven