"Protesten houden mogelijk aan"

Franse protesten veroorzaken daling van ruim 30% in export Spaans tropisch fruit

De drie weken van burgerprotesten in Frankrijk vanwege de verhoging van de brandstofbelasting beginnen hun tol te eisen van sectoren als de tropische sector van La Axarquía. Deze sector raamt dat de export naar de landen van de EU en met name naar Frankrijk met meer dan 30 procent verminderd is. Hoewel de Franse regering dinsdag aankondigde de nieuwe belastingverhoging zes maanden uit te stellen en de verwachting was dat de situatie daarna weer zou normaliseren, is de realiteit dat het pessimisme de tropische sector, een van de sectoren in Spanje met de grootste export naar EU-landen, begint over te nemen.

Volgens transportbedrijven en fruithandelaren is de dreiging dat de protesten aanhouden niet voorbij. Ook in de afgelopen dagen hadden met fruit geladen vrachtwagens uit la Axarquía nog te maken met opstoppingen en vertragingen.

"Er is sprake van grote vertragingen van een dag of zelfs meer. Dit betekent dat het fruit laat op zijn bestemmingen aankomt", zei Eduardo Vallejo, directeur van het logistieke bedrijf Cotravelma in La Axarquía. Hij vertelt dat er gewaarschuwd wordt dat de protesten dit weekend zullen terugkeren en opstoppingen bij de grenzen zullen veroorzaken.

"Dit heeft grote gevolgen voor ons als vervoerders. Onze chauffeurs zijn langer onderweg. We zijn niet in staat om te voldoen aan onze leveringstermijnen en dat zorgt voor ernstige problemen", geeft hij aan.

Daar komt nog bij dat de de Franse vakbonden CGT en FO een staking voor onbepaalde tijd hebben afgeroepen, die op zondag 9 december zal beginnen. Ook hier gaat het over het wegtransport.

Prudencio López, directeur van Natural Tropic, dat gespecialiseerd is in de teelt en afzet van tropisch fruit, geeft aan dat hij een afname in de bestellingen en in de consumptie in Frankrijk begint waar te nemen. "Onze klanten doen niet meer bestellingen totdat ze de bestellingen die onderweg zijn ontvangen hebben en deze komen aan met vertraging. Er is al een aanzienlijke daling van de export waar te nemen van tussen de 30 en 40 procent. En het probleem is dat de protesten mogelijk aanhouden".

De belangrijkste tropische fruitsoorten die momenteel naar Frankrijk en andere Europese landen geëxporteerd worden zijn onder andere avocado, citroen, clementine en kumquat.

De Franse president, Emmanuel Macron, verzocht woensdag de politieke- en vakbondskrachten een oproep tot kalmte te doen om de anti-regeringsprotesten die de onrust in het land veroorzaken en zich nu ook naar andere sectoren uitbreiden, een halt toe te roepen. Franse telers komen nu ook in opstand: de belangrijkste landbouwvakbond van het land heeft voor volgende week een reeks stakingen aangekondigd in heel Frankrijk.

De Franse regering wil koste wat kost een herhaling van de chaos van vorig weekend voorkomen toen duizenden demonstranten voor de ongelovige ogen van inwoners en toeristen de Arc de Triomphe binnengingen, versperringen opzetten in het hart van Parijs en voertuigen in brand staken.

 

Bron: diariosur.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven