USDA GAIN rapport

Chili: Bijna 30% van de avocadooogst is voor de binnenlandse markt

Het is moeilijk om momenteel een populairder fruit te bedenken dan avocado. Voor Chili is het een goed basisproduct door z'n jaarronde beschikbaarheid. Ongeveer 30% van de hele Chileense avocadoteelt is bestemd voor de binnenlandse markt. Er zijn veel avocadorassen als Edranol, Negra de la Cruz en Fuerte, maar Hass is op 88% van het totale areaal van 29.166 ha geplant.

Chileense avocadotelers vertraagden de oogst voor 2018/19 om overlapping van exportaanbod door concurrerende leveranciers te vermijden. Het Chilean Avocado Committee (CAC)  raamt dat de teelt van 2018/19 245.000 ton zal bereiken wat een stijging van 8,8% is t.o.v. 2017/18.

Chilenen hebben liever Hass avocado door z'n formaat, romigheid en smaak. Avocadotelers hebben een areaal van 25.660 ha van dit ras beplant of 88% van het totale avocadogebied in Chili. 

In tegenstelling tot ander fruit uit Chili is de vraag naar avocado voor de binnenlandse markt sterk met 66.000 ton per jaar of 30% van de jaarlijkse teelt. De prijs ligt in mei en juni op de binnenlandse markt op 7 euro/kg, omdat er geen binnenlandse teelt beschikbaar is. In die maanden komen de meeste avocado's uit Peru en Mexico en uit de VS. 

Klik hier voor het volledige rapport.


Publicatiedatum:


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven