Meer afzet op de binnenlandse markt dan export

Zoete aardappeltekort in North en South Carolina

De voorraden zoete aardappelen in de Verenigde Staten zijn nu gemiddeld. "Dit is anders dan vorig jaar. Vorig jaar was er een grote oogst omdat alles mooi bij elkaar kwam. We hadden bijvoorbeeld regen op het juiste moment", zegt Chase Rimmer van Bruce Sweet Potato in Bruce (Mississippi). "Maar dit jaar is alles weer normaal." Hoewel de oogst van Mississippi gemiddeld is, merkt Rimmer op dat de tweede helft van de oogst grotere zoete aardappelen opleverde in de regio.

Wat dit jaar het kantelpunt op het binnenlandse aanbod zou kunnen zijn, is het effect dat de orkaan Florence op North en South Carolina had medio september. "De Carolina's hebben nu een duidelijk tekort aan zoete aardappelen en ik weet niet hoe dat de markt nog gaat beïnvloeden", aldus Rimmer, die eraan toevoegde dat het nu nog onbekend is hoeveel zoete aardappelen de Carolina's naar Europa zullen verschepen in plaats van voor het binnenlandse aanbod te houden. "Ik heb gehoord dat veel van de telers meer geneigd zijn om de zoete aardappelen in eigen land af te zetten dan in het buitenland. Maar dat is hoe dan ook de belangrijkste factor hier."

Vraag nog steeds omhoog 
Meer binnenlands aanbod zou de binnenlandse vraag blijven voeden waarvan Rimmer zegt dat deze nog steeds sterk is. "Tot nu toe hebben we geen achteruitgang in de vraag gezien - ik zou zeggen dat hij waarschijnlijk zelfs een beetje groeit", zegt hij.

Naast de bulkleveringen neigt de zoete aardappelsector nog steeds naar de ontwikkeling van producten met toegevoegde waarde. "De trend is in de richting van dingen als producten voor in de magnetron, 'steamers', frites en dergelijke", zegt Rimmer. "Een nieuwere trend is zoete aardappelsap."

Door het dalen van de voorraden naar een gemiddeld niveau, zijn de prijzen iets hoger geworden in 2018. "Ik zou zeggen dat de prijzen dit seizoen weer op de goede weg zijn", zegt Rimmer volgens wie de prijzen tussen 10 en 15 procent stijgen.

Voor meer informatie: 
Chase Rimmer 
Bruce Sweet Potato
Tel: +1 (662) 983-2400
chase@brucesweetpotato.com 
http://brucesweetpotato.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.