Hollandse perenexport buiten EU groeit

De export van Nederlandse peren naar landen buiten de Europese Unie neemt langzaam toe. Dit jaar gaat het om 18% van de totale perenexport, in 2016 was dat nog 10%. Dat blijkt uit cijfers van brancheorganisatie GroentenFruit Huis.
De landen buiten de EU waar de export groeit, zijn China, Kazachstan, Noorwegen, Zwitserland, Armenië en Mexico.

Vorige week is een akkoord bereikt voor export van appelen en peren uit Nederland naar Colombia. Tijdens het recente bezoek van LNV-minister Carola Schouten aan Colombia zijn hiervoor de handtekeningen gezet. Op dit moment wordt onderhandeld over markttoegang met onder meer Verenigde Staten en Thailand.
Bron: GFHuis

Productie peren in EU stijgt
Het realiseren van markttoegang buiten Europa is volgens marktdeskundige Wilco van den Berg van GroentenFruit Huis erg belangrijk voor de marktpositie van de Nederlandse perensector. De verwachting is dat de totale perenproductie komende jaren in de EU stijgt. Dit jaar ligt de verwachte perenoogst in de EU op 2,3 miljoen ton. In 2016 en 2017 was dat zo’n 100 miljoen kilo minder.

Naast stimulering van de consumptie in belangrijke afzetlanden binnen de EU is daarom verruiming van de uitvoer naar landen buiten Europa van groot belang, stelt Van den Berg.

Areaal peren in Nederland groeit
De peer is in Nederland de belangrijkste fruitsoort. Het areaal is in de afgelopen 10 jaar toegenomen van bijna 8.000 hectare tot circa 10.000 hectare in 2018. De totale perenoogst steeg in dezelfde periode van bijna 300 naar 400 miljoen kilo. De Conference-peer heeft hierin een aandeel van bijna 80%.

Bron: GFHuis

Duitsland belangrijkste afzetmarkt
Duitsland is binnen de EU de belangrijkste afzetmarkt voor de Nederlandse perensector. Sinds 2012 zijn Nederlandse en Belgische fruitorganisaties en afzetpartijen op deze markt gezamenlijk actief met een promotiecampagne. Deze campagne wordt voor het grootste deel gefinancierd door de EU.

Volgens Van den Berg van GroentenFruit Huis heeft de promotie succes. Onderzoek wijst volgens hem uit dat de consumptie van de Conference-peer in Duitsland de afgelopen vijf jaar is verdubbeld. Proeverijen in supermarkten vormen het belangrijkste onderdeel van de campagne.

Voorbereiden op Brexit
GroentenFruit Huis bereidt zich samen met haar leden voor op de Brexit. In 2017 werd ruim 44.000 ton peren vanuit Nederland (inclusief re-export) naar het Verenigd Koninkrijk uitgevoerd. Voor de perensector is de VK hiermee een belangrijke afzetmarkt. Binnenkort neemt het Britse parlement een besluit over de Brexit. De Nederlandse fruitsector hoopt op een ‘zachte’ Brexit, zodat partijen zich beter kunnen voorbereiden op het uittreden van de VK uit de Unie.

Bron: GFHuis

Steeds meer grenzen open
Het is de afgelopen jaren gelukt om markttoegang voor Nederlandse peren te realiseren in China, Brazilië, Vietnam, India, Mexico en recent dus Colombia. Markttoegang betekent niet dat onmiddellijke grote partijen peren naar het betreffende land worden geëxporteerd. Zo werd dit jaar tot en met week 43 1.700 ton naar China uitgevoerd. India nam in dezelfde periode 180 ton peren af en Mexico 160 ton. Dat zijn relatief kleine hoeveelheden. GroentenFruit Huis verwacht in deze nieuwe afzetlanden gestage groei in de komende jaren.

Bron: Agroberichten Buitenland


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven