Blauwe bessentelers uit Nederland, Duitsland en België slaan handen ineen

Twaalf ambitieuze blauwe bessentelers uit Nederland, Duitsland en België hebben de handen ineen geslagen. Middels hun gezamenlijke R&D-bedrijf willen zij innovatie op het gebied van smart farming en gerobotiseerde oogst en onkruidbestrijding versnellen en toepasbaar maken. Co-creatie met onderwijs- en kennisinstellingen en vooruitstrevende bedrijven uit o.a. hightech en maakindustrie is essentieel om deze doelstellingen te behalen. Blueberry Innovators vertegenwoordigt een teeltareaal van bijna 300 hectare en haar aandeelhouders zijn actief in de opkweek, productie en het vermarkten van blauwe bessen.

Innovatie als middel om een toekomstbestendig businessmodel te realiseren
Nederland behoort tot de top 5 van Europese landen met het grootste areaal blauwe bessen. Om niet alleen toonaangevend te zijn maar ook vooruitstrevend te blijven is het belang van proces- en productinnovatie enorm. Erik van de Vin, clustermanager Blueberry Innovators: “De komende jaren krijgen wij te maken met een aantal uitdagingen op het gebied van schaalvergroting, arbeid, efficiency, gewasbescherming, duurzaamheid, bio- en bodemdiversiteit en water- en productkwaliteit. Om hier adequaat op in te spelen is onderlinge samenwerking cruciaal en zijn innovaties noodzakelijk. Binnen Blueberry Innovators zitten de telers daadwerkelijk ‘aan het stuur’. Al onze innovatie-activiteiten zijn erop gericht om een toekomstbestendig en economisch duurzaam businessmodel voor deelnemende telers te realiseren.”

Externe innovatie-afdeling binnen het ecosysteem van Innoveins
De twaalf deelnemende blauwe bessentelers hebben ervoor gekozen om hun gezamenlijke behoeften op het gebied van onderzoek en ontwikkeling onder te brengen in een eigen R&D-bedrijf, een externe innovatie-afdeling van hun bedrijven waar producten en diensten op het gebied van gerobotiseerde oogst, smart farming en gerobotiseerde onkruidbestrijding verder ontwikkeld en marktrijp gemaakt worden. De telers zijn in juridische zin georganiseerd in een besloten vennootschap. Alle telers zijn daarmee aandeelhouder van Blueberry Innovators, een aantal telers zijn gekozen als bestuurder van de vennootschap. Leon Schrijnwerkers, aandeelhouder Blueberry Innovators: “De ontwikkelingen op het gebied van robotica, big data, sensoren, autonoom rijdende voertuigen en vision gaan vliegensvlug. Door samen te werken met andere telers en techneuten binnen het ecosysteem van Innoveins zijn we veel beter in staat om deze innovaties daadwerkelijk toepasbaar te maken voor onze eigen teelt- en opkweekbedrijven. Bovendien maken we onze ontwikkelprogramma’s op deze manier effectiever en goedkoper.”

CO-creatie als sleutel tot succes
De eerste innovatie-activiteiten van Blueberry Innovators zijn reeds van start gegaan en zullen volgend jaar verder opgeschaald worden. In samenwerking met de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen is eerder dit jaar een onderzoek gestart naar automatische onkruiddetectie en -herkenning. In 2019 zullen naar verwachting een aantal samenwerkingsverbanden worden bekrachtigd, onder meer gericht op de realisatie van een oogstrobot en de toepassing van big data in de blauwe bessenteelt. CO-creatie staat centraal in alle ontwikkelprogramma’s van Blueberry Innovators; samenwerking tussen telers, techneuten en onderzoekers zorgt ervoor dat innovatieve producten en diensten niet alleen ‘doen wat ze moeten doen’, maar ook daadwerkelijk op een bedrijfseconomisch aantrekkelijke manier te implementeren zijn op het teeltbedrijf. Blueberry Innovators komt graag in contact met organisaties die dezelfde ambities hebben.

Voor meer informatie:
Innoveins
Sint Jansweg 20
5928 RC Venlo
T – 077 – 782 0159
info@innoveins.co 
www.innoveins.co 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.