Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
BLE-marktrapport week 48/2018:

Spaanse ijsbergsla domineerde, overwegend Italiaanse leveringen bij bonte sla

IJsbergsla stamde in week 48 vrijwel uitsluitend uit Spanje. Alleen in Frankfurt was er daarnaast een Turks aanbod verkrijgbaar, dat voor 6 euro per tien werd aangeboden. Een groter aanbod en een vraag die achterbleef bij dit aanbod, zorgden voor prijsverlagingen. Soms waren dit ook sterke prijsverlagingen. Desondanks lukte het niet altijd om alles kwijt te raken. Een tegenovergestelde trend was bij kropsla te zien: de dominerende toevoer uit België werd duurder. In navolging op de Belgische offertes klommen ook de prijzen van de aanvullende Italiaanse en Duitse partijen omhoog. In Hamburg verloren Duitse producten aan belang omdat hun kwaliteit niet volledig overtuigde.

Bij de bonte sla domineerden inmiddels Italiaanse leveringen. De toestroom uit Frankrijk nam bovendien toe. Leveringen uit Duitsland completeerden het aanbod eerder met kleine hoeveelheden. De prijzen ontwikkelden zich verschillend: in München trokken ze aan, terwijl ze in Frankfurt en Keulen vanwege het toegenomen aanbod naar beneden tendeerden. Italiaanse andijvie werd constant verkocht maar werd desondanks over het algemeen goedkoper. Veldsla genereerde in Frankfurt meer belangstelling dan voorheen, wat echter nauwelijks uitwerkingen op de prijzen had. En ook in Hamburg bleef de prijs daarvan stabiel, dat was gebaseerd op een beschikbaarheid die afgestemd was op de vraag.

Appelen
Duitsland domineerde de handel met voornamelijk Elstar, Jonagold, Boskoop en Braeburn. De organoleptische eigenschappen lieten soms te wensen over. Het aanbod aan Nederlandse  Boskoop, Elstar en Jonagold appelen nam toe.

Peren
Italië bepaalde net als in de voorgaande weken de afzet met Abate Fetel, Santa Maria en Williams Christ. Nederlandse Bonne Louise d'Avranches evenals Duitse Alexander Lucas, Conference en Novembra peren hadden een aanvullend karakter.

Druiven
De presentie van Europese druiven nam af. De kwaliteit overtuigde niet helemaal en de vraag richtte zich inmiddels duidelijk op de import van overzee.

Sinaasappelen
Spaanse Navelina's domineerden de handel bij de sinaasappelen. Over het algemeen verliep de afzet in de week voor advent en vanwege het herfstachtige weer iets vlotter dan voorheen, maar desondanks was de afzet niet helemaal tevredenstellend.

Klein citrus
Spanje bepaalde het segment van de clementines en vergrootte haar export. Vanwege Sinterklaas kon het aanbod makkelijker worden ondergebracht. Daar kwam nog het herfstachtige weer bij, die de vraag deed stijgen. De prijzen bleven meestal constant.

Citroenen
Spaanse Primofiori citroenen domineerden de handel, gevolgd door Turkse Enterdonato citroenen. Week 48 werd gekenmerkt door een handel zonder bijzondere hoogtepunten. Er kon moeiteloos aan de vraag worden voldaan.

Bananen
Aangezien de toevoer vanuit de bananenrijperijen voldoende op de gelijkmatige verkoop was afgestemd, bleven de prijzen over het algemeen op het niveau van de voorgaande week.

Bloemkool
De Italiaanse, Franse en Belgische leveringen namen toe. Het assortiment werd uitgebreid met de eerste Spaanse en Griekse ladingen. Het belang van het Duitse aanbod nam ondertussen af.

Komkommers
De Spaanse toevoer domineerde voor de Griekse toevoer. De beschikbaarheid viel zo groot uit dat ze de vraag overtrof. De verkopers waren daarom gedwongen om hun prijzen te verlagen.

Tomaten
De basis van het assortiment werd nog steeds gevormd door toevoer uit Spanje, Nederland, België en Italië. Marokko was voornamelijk met ronde tomaten op de markt vertegenwoordigd.

Paprika's
De toevoer uit Spanje domineerde de handel en werd belangrijker. Over het algemeen kon de vraag moeiteloos gedekt worden. Er kwam maar zelden beweging in de prijzen.

Publicatiedatum: