Mogelijke gevolgen voor fruitsector

Amerikaanse retail begint blockchaintechnologie te eisen

Op 24 september dit jaar ontvingen de leveranciers van groene groenten van de Amerikaanse supermarktketen Walmart een brief. Hierin stond dat de keten vanaf die maand de eis stelde dat de leveranciers zouden beschikken over een traceerbaarheidssysteem waarmee producten in een paar seconden tijd tot de akker terug te traceren zouden zijn. Om dit te doen werden de leveranciers verplicht om informatie over traceerbaarheid in een digitale end-to-end vorm vast te leggen, met behulp van het IBM Food Trust netwerk. Dit betekent dat bedrijven die leverancier van Walmart willen worden over dit systeem moeten beschikken.

Volgens Horacio Arias, medeoprichter van Business Blockchain, gaat het om een groeiende trend op het niveau van de internationale retail, die ook invloed zou kunnen hebben op de sector van vers fruit. Volgens de professional is dit een sector die nog onbekend is met systemen als food blockchain.

"Er is sprake van een grote kloof op het gebied van deze technologie in de Chileense sector. Een voorbeeld: Voordat wij begonnen met een presentatie vroegen we deelnemers of ze wisten wat blockchain was, en slechts 20 procent van de aanwezigen had erover gehoord. Dit is een belangrijk gegeven. Als de retailsector van de VS, in dit geval Walmart, van zijn groentenleveranciers vroeg om deze technologie in september te implementeren, met 30 januari 2019 als deadline om het systeem geïnstalleerd te hebben, betekent dit dat we staan voor een periode waarin meerdere grote retailketens deze technologie zullen gaan eisen. Het wordt gezien als topprioriteit in het tegemoetkomen aan de veiligheidseisen die de wereld stelt. Tegelijkertijd zien we dat groenten en fruitleveranciers bijna niets afweten van deze technologie. Dat betekent dus dat er sprake is van een kenniskloof die we moeten overbruggen", aldus Arias.

Arias legde uit dat food blockchain fungeert als een platform waar alle traceerbaarheidsgegevens worden vastgelegd. Deze gegevens kunnen niet gewijzigd worden en als dat wel kon, zou het duidelijk zichtbaar zijn in het systeem. De technologie kwam op als een hulpmiddel voor het oplossen van problemen waar voorheen geen oplossing voor was vanwege de onmogelijkheid om op een transparante, onveranderlijke en betrouwbare manier informatie te delen.

 

Bron: SimFRUIT


Publicatiedatum:


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven