Begin 2019 mogelijk 80% minder neerslag in Columbia vanwege El Niño

In de eerste drie maanden van 2019 zullen de neerslaghoeveelheden in Columbia mogelijk 80% lager zijn als gevolg van het weersfenomeen El Niño, zo laat de Milieuminister van het land weten. Dit zou kunnen leiden tot waterschaarste en de verspreiding van bosbranden in de hand kunnen werken. 

El Niño is de opwarming van het zeewater in de Stille Oceaan. In Colombia gaat het fenomeen veelal gepaard met schade aan gewassen en plotselinge stortvloeden, terwijl het in andere landen zware regenval veroorzaakt. 

Het Zuid-Amerikaanse land, waar elektriciteit voornamelijk door middel van waterkracht wordt opgewekt, kampte van 2015 tot 2016 met droge omstandigheden waardoor het bijna genoodzaakt  was om de energievoorziening te rantsoeneren. 

"El Niño kan 90% van het land treffen," vertelde minister Ricardo Lozano aan journalisten. "De regering doet er alles aan om bosbranden te voorkomen en de verdere ontbossing van het Amazonegebied tegen te gaan." Lozano voegde eraan toe dat de lage neerslaghoeveelheden mogelijk ook na het eerste kwartaal aan zullen houden. Hij roept inwoners daarom op om spaarzaam te zijn met water om rantsoenering te voorkomen. 

Het weersfenomeen kan bovendien nadelige gevolgen hebben voor koffie- en bananenplantages en dat zou helemaal schrijnend zijn aangezien Colombia één van de grootste koffieproducenten ter wereld is. Droogte stuwt de voedselprijzen doorgaans op en dat zou weer kunnen leiden tot inflatie. 

Bron: reuters.com


Publicatiedatum:


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven