Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Vraag en aanbod van Noorse groenten

Volle grond

Zoals altijd stijgen vraag en aanbod van Noorse koolraap in de aanloop naar kerst. Het aanbod stijgt deze week met 100 ton. Hoewel een deel van de koolraapoogst eerder dit jaar te slecht van kwaliteit was voor de afzet, is de kwaliteit op dit moment goed. De prijs zal de komende week dalen. De uienafzet is stabiel. De kwantiteit is voldoende, al zijn de uien wel minder groot dan normaal. Tot februari zal de voorraad Noorse uien voldoen. Doordat er in Europa minder uien voorradig zijn, is de prijs in Europa nu op hetzelfde niveau als die in Noorwegen. De prijs van de Noorse uien zal dan ook worden verhoogd om belastingvrij te kunnen importeren. De preienoogst is goed, zowel qua kwantiteit als kwaliteit.

Ook de afzet van witte kool gaat goed. De afzet van spruiten is nog niet op gang gekomen, ondanks de prijsdaling van deze week. De omzet van wortelen ligt iets lager dan verwacht. Wel blijft de huidige prijs voorlopig gehandhaafd. De afzet van knolselderij en radijs blijft zeer stabiel en radijs blijft voorradig tot en met de kerst. Met de selderij ziet het er minder gunstig uit, maar voor de komende week is er nog voldoende voorraad. De voorraad krulpeterselie is afkomstig van enkele telers. De prijs zal de komende week naar verwachting stijgen.

Kasgroenten

Hoewel er volop krulsla wordt geteeld, kunnen de telers amper aan de vraag voldoen, mede omdat er weinig sla wordt geïmporteerd. In sommige gevallen is de sla vrij klein, maar de kwaliteit is goed. Een van de grote grossiers stopt voor dit seizoen met de afzet van de little gem, zodat er nog maar één leverancier overblijft. De winterteelt van komkommers gaat volgens plan, hoewel door de goede kwaliteit de vraag het aanbod overstijgt. De tomatenoogst is omvangrijk, zodat er de hele winter voldoende Noorse tomaten voorhanden zullen zijn.

Fruit

Er liggen nog steeds Noorse appelen in de winkels, maar de bewaarloodsen zijn nu leeg. Zowel Elstar als Rubinstep hadden een goede kwaliteit. De Aroma, die slecht van kwaliteit was, is nu niet meer te koop.

Aardappelen

De verkoop van aardappelen is stabiel, maar in de aanloop naar kerst iets lager dan normaal. De verkoop van kleine aardappelen is in gang gezet, om zoveel mogelijk aardappelen in de bewaarloodsen te kunnen gebruiken. De komende week zullen de prijzen stijgen. Naar amandelaardappelen is duidelijk minder vraag dan vorig jaar.

Biologisch

De omzet van biologische groenten is stabiel over de hele linie ondanks kleine variaties. De omzet is echter de laatste jaren duidelijk gedaald voor verschillende belangrijke groenten, wat het vertrouwen in een toename ondermijnt.

Bron: www.landbruksdirektoratet.no


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven