Vroeghandelsmarkt in afwachting van kerstdrukte

Stilte voor de storm bij Mabru

Tholen – Dinsdagochtend 4 december was het rustig in de Brusselse vroeghandelsmarkt Mabru. “Het is al weken erg rustig in de handel”, vertelt een handelaar van Exofi. “We hopen dat het in de periode voor kerst nog druk gaat worden, maar het blijft afwachten. De producten die bij ons populair zijn met kerst, zijn met name granaatappelen en vijgen. Die doen het tijdens de feestdagen erg goed.” Het bedrijf heeft de afgelopen weken wat problemen met de ‘gele hesjes’ in Frankrijk ervaren. “Frankrijk is een transitieland als je vanuit Spanje moet komen. We hebben verschillende keren gehad dat een vrachtwagen een paar uur stil stond in verband met de stakingen. We hopen dat er snel een oplossing wordt gevonden en de stakingen ophouden.”

Specialties en paddenstoelen
Volgens Vandepoel heerst er momenteel stilte voor de storm. “Het is een rustige tijd. De verkoop loopt goed door, maar tegenwoordig wordt er veel via de telefoon gekocht en aan huis geleverd. 10 jaar geleden leefde het op de groothandelsmarkt, maar we zien het steeds minder worden”, vertelt Linda Verhage. “Voor de kerst stijgt de vraag naar specialties en paddenstoelen sterk. Jaren geleden liepen de exoten goed tijdens de feestdagen, maar tegenwoordig kun je exoten overal halen en niet meer enkel bij de specialist.”


Verschillende paddenstoelen bij VandepoelZachtfruit

“Hardfruit loopt op het moment heel erg slecht. Er is veel te veel volume op de markt en de vraag blijft achter”, vertelt Franck Valckenier. “We hebben deze week tijdelijk mispel in het gamma. Het product ziet er niet uit, maar heeft een eigen en vooral zoete smaak. Het is voornamelijk populair bij ons Turkse cliënteel. Het is leuk om soms eens wat nieuws in het assortiment te hebben.” Tijdens de kerstperiode is zachtfruit populair bij Valckenier. “Frambozen en aardbeien zijn populair in desserts en lopen daarom goed tijdens de kerstperiode. Het afgelopen seizoen voor zachtfruit heeft veel pieken en dalen gehad. De aanvoer was totaal niet constant, maar door het warme weer liep het product wel goed.”


Mispels

QTee

Hoewel de vraag naar hardfruit al weken achterloopt, heeft de QTee-peer wel een goed seizoen gehad. “Dit jaar was het eerste jaar dat er grotere volumes QTee beschikbaar waren. De verkoop van de QTee is erg goed gegaan en de voorraden zijn helemaal leeg wat erg positief is”, aldus Gerrit de Vlieger van Vrijders. Tijdens de kerstperiode ziet de handelaar dat zachtfruit het goed doet, maar ziet de populariteit van kerst wel wat afnemen. “Tijdens Valentijn verkoop ik meer zachtfruit dan met kerst. Een groot gedeelte van de Belgische consumenten gaat liever op reis tijdens kerst dan dat ze met familie of vrienden gaan eten.”

Bij Vanderpooten lopen de Spaanse kasgroenten goed door. “De vraag naar tomaten is momenteel wat weggevallen, maar paprika’s doen het goed”, vertelt een handelaarster. Het bedrijf verwacht dat de kerstdrukte begint na 16 december. Bij Elesco lopen de paddenstoelen erg goed. “Paddenstoelen zijn populair tijdens het wildseizoen en doen het momenteel erg goed. We verwachten een drukke aankomende periode naar de feestdagen toe.”


Paddenstoelen van Elesco doen het goed tijdens het wildseizoen


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven