Adrie Kleinjan, Kleinjans Aardappelhandel:

"Spektakel op aardappelmarkt vooralsnog uitgebleven"

Tholen - Zo heet als de uienmarkt is, zo flauw is de aardappelmarkt momenteel. "Natuurlijk is het een mooie prijs, maar iedereen had er toch wel iets meer van verwacht", constateert Adrie Kleinjan van de gelijknamige aardappelhandel uit Goudswaard. "De prijs is eigenlijk al weken vrij stabiel. Maar in feite is de aardappelmarkt nog een open boek. Niemand weet wat er gaat gebeuren, maar daarin gaan de komende drie à vier maanden wel bepalend zijn."

"Europese landen maken eerst hun eigen product op. Export is er wel, maar gedoseerd naar bestemmingen als Afrika, Zuid-Europa en het Caribisch gebied. Maar het zijn voornamelijk de vaste klanten die we bedienen. We hadden allemaal wat extra vraag - en daarmee ook wat spanning in de markt - verwacht. Voorlopig gebeurt er niet veel spectaculairs en dat had iedereen na de droge zomer toch wel verwacht", vervolgt de aardappelhandelaar.

"Boeren geven rustig aan wat aanbod af en bij een normale vraag is de markt aardig in balans. De vraag is wanneer er meer vraag van de industrie zal komen. Dat zal mogelijk voor wat meer reuring in de markt zorgen. De onzekerheid blijft boven de markt hangen of er wel voldoende aardappelen zullen zijn, maar als er niet teveel weggaan, zijn er al gauw genoeg."

Kwaliteitsproblemen zijn vooralsnog volgens Adrie nauwelijks een issue. "Maar de aardappelen zijn allemaal met slootwater en bij hoge temperaturen gegroeid, dus hoe dat in het voorjaar zal zijn, durf ik niet te zeggen. Tot op heden hebben we geen klachten en durf ik de aardappelen overal heen te sturen, maar we zullen daar de komende maanden erg alert op moeten zijn", vervolgt Adrie.

Een groot aanbod vanuit de Mediterrane landen zou komend voorjaar te verwachten zijn, maar dat is volgens de handelaar ook geen zekerheidje. "Er moet ook voldoende pootgoed zijn en dat is door de droge zomer niet het geval. Pootgoedhuizen moeten goed kijken hoe ze het aanbod verdelen en zullen allereerst de vaste klanten bedienen. Ook in Nederland zijn er een hoop mensen die veel minder pootgoed krijgen."

Voor meer informatie:
Kleinjan's aardappelhandel
Zuidoordseweg 6
3267 LW Goudswaard
Tel.: 0186-692900
Fax.: 0186-691491
info@kleinjansaardappelhandel.nl
www.kleinjansaardappelhandel.nl


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven