Europese aardappelmarkt (week 49)

Weinig spontane handel Fontane en Challenger

België
Fiwap/PCA marktbericht:
Industrierassen:
Fontane: 25,00 tot 27,00 €/q; stevige markt;
Challenger : 25,00 tot 27,00 €/q; stevige markt;
Nog altijd weinige spontane transacties voor deze 2 rassen
Nog altijd weinig spontane transacties voor deze 2 rassen vanwege een bescheiden vraag;
Bintje: stabiele markt:
• “friteskwaliteit”: max 15% drijvend 1060g/l en PSE min 335g/5 kg: 18 tot 25 €/q. Erg klein aanbod, erg weinig transacties: groter aanbod voor kleine hoeveelheden bijzondere partijen, voor schillerij en fritesindustrie;
• “ontoereikende kwaliteit”: meer dan 15% drijvend en/of PSE < 345g/5kg: 10 tot 15 €/q. Het dringende aanbod neemt af (de kwalitatief minder goede partijen worden stukje bij beetje eruit gehaald).
Innovator: 27 tot 28 €/q; stevige markt.

Europese fysieke markten
Prijzenoverzicht (bron: NEPG):

Bintje pootaardappelen: Nederlandse pootaardappelen, klasse A, voor maart 2018, per 5 ton, los, exclusief btw: regelmatige stijging van de prijzen (informeer elke dag), stijgende vraag, beperkt aanbod:


Maat 28 - 35 mm : 93,00 – 98,00 €/qMaat 35 – 45 mm : 63 - 66 €/qTermijnmarkt
EEX in Leipzig (€/q) Bintje, Agria en overige rassen voor verwerking, 40 mm +, min 60% 50 mm +:Nederland
De notering van afgelopen donderdag heeft voor meerdere industrierassen de prijsverhogingen gesaboteerd, het bewijs dat de Nederlandse fabrieken niet willen meegaan met een prijsstijging in december. Op de binnenlandse consumptiemarkt blijven de prijzen van kruimige aardappelen tussen de 26 en de 34 €/q en de prijzen van vastkokende aardappelen tussen de 35 tot 40 €, afhankelijk van de houdbaarheid. Wat betreft de export zijn er geen grote veranderingen, met prijzen tussen de 24 en de 28,50 €/q tot de producent.
Prijsopgaven PotatoNL: zie ook: www.potatonl.com


Frankrijk
Stabiele markten en prijzen veelal ongewijzigd, maar goed. Wat betreft de binnenlandse consumptiemarkt is de druk van de aanbodzijde zeer zwak. De verwerkingsbedrijven verwachten rond de feestdagen een stijging van de vraag. De prijzen van de aardappelen met een stevige textuur categorie 1 liggen tussen de 35 en de 40 €, de prijzen van aardappelen met een zachte structuur liggen tussen de 28 en de 35 €. Voor de export liggen de prijzen van de 45 mm+ tot de producent tussen de 28 en de 35 €/q.
Ongewassen industrieaardappelen, los, export, exclusief btw, Nord Seine, €/qt, min – max (gem.) (RNM):Duitsland
Wat betreft de consumptiemarkt (Rijnland) waren de prijzen onveranderd voor de vastkokende aardappelen: 32 €/q voor uitvoer en 30 €/q voor de export van kruimige aardappelen. Voor vastkokende aardappelen af boerderij varieerden de prijzen van tussen de 11 en de 12 € per zak van 25 kilo (onveranderd). Prijzen tot 30 €/q zijn geboden voor de aardappelen van topkwaliteit. Hoewel er geen grote prijswijzigingen zijn geweest, is de markt sterker, vooral met betrekking tot kwaliteitsproblemen (kiemscheuten, vroegtijdige veroudering…) en de aanzienlijk hogere tarra. Aardappelen voor de fritesindustrie: Stevigere prijzen met naar boven groter wordende marges. De industrie geeft bestaande contracten prioriteit en schenkt vooral aandacht aan partijen met problemen om zo minder verlies te lijden. Agria 28,00 - 28,50 €/q, Fontane op 27 – 27,50 €/q, Innovator / Ivory Russet 29,00 – 29,50 €/q. Op de verwerkingsmarkt blijven de prijzen stevig en stabiel.

Als er niet op de velden wordt gewerkt, moet 1,00 €/q aan sorteerkosten van de prijs afgehaald


Groot-Brittannië
Gemiddelde prijs producent (gecombineerd van alle markten) week 47: 29,21 € tegen 29,10 €/q in week 46 en 28,32 € in week 45).

Op de zakkenhandel blijven de prijzen hoog en een grote marge van 31 tot 40 €/q voor de te frituren Maris Piper. Minder dynamische markt voor vastkokende rassenwaarvan de prijzen (afhankelijk van de houdbaarheid) nog altijd tussen de 40 en de 47 €/q liggen (bij Charlotte bijvoorbeeld). De groothandelsmarkten waarderen de bakkwaliteit op een waarde van tussen de 31 (Maris Piper) en de 38 €/q (Markies). De lokale industrie biedt tussen de 27 en de 29 €/q, maar er is ook nog een vraag om export naar Belgische fabrieken met een waarde van meer dan 30 €/q.


Canada en de Verenigde Staten
(Bron: NAPM/USDA via VTA): de plotselinge komst van de winter heeft ervoor gezorgd dat de oogst in Canada niet afgerond kon worden: 5.200 ha kon niet geoogst worden, met name op Manitoba, de Prins Edwardeilanden en New Brunswick. De opbrengst van de oogst in Canada wordt geschat op 4,6 miljoen ton, 260.000 ton minder ten opzichte van de opbrengst van vorig jaar (- 5,3%). In de Verenigde Staten kon er alleen in Wisconsin niet geoogst worden (/ 2.000 ha). De totale opbrengst van de oogst in de Verenigde Staten wordt geschat op 20,5 miljoen ton. Dit komt neer op een daling van 2,3%.

Voor meer informatie:
FIWAP
www.fiwap.be


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.