Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

"Dit is de week met de grootste exportactiviteit naast die van Kerst"

Blokkade Franse grens heeft ernstige gevolgen voor Spaanse citrussector

Net nu het erop leek dat de Spaanse citrussector niet nog meer tegenslag zou kunnen hebben (na de regen, de mandarijnen uit Zuid-Afrika, de lage prijzen, etc.), veroorzaakt de blokkade van de grens door de Franse 'gele hesjes', in protest tegen de stijging van de brandstofprijzen, ernstige problemen voor bedrijven. Door de blokkade is hun enige toegang tot Europa per snelweg afgesloten.

"Dit is de week met de grootste exportactiviteit naast de week van Kerst. Daarom zal de stopzetting van de verzendingen ons veel schade berokkenen", legt de secretaris-generaal van Asociex, Enrique Ribes, uit. Er wordt gesproken over vertragingen in de leveringen van "twee of drie dagen", in een sector waarin de export "voor 99 % per vrachtwagen plaatsvindt" en waar de verzendingen "door Frankrijk heen moeten".

Volgens bedrijfsbronnen bereikte het conflict afgelopen weekend een hoogtepunt, toen zich de meeste ontregelingen voordeden. Deze gingen op maandag nog door: tussen de 3.000 en 4.000 vrachtwagens kwamen die dag vast te staan in Catalonië, nabij Junquera. De Catalaanse regering heeft daarom de DGT (Spaanse Verkeersdienst) verzocht om vrachtwagenchauffeurs in Zaragoza en Valencia te waarschuwen om knelpunten in dit gebied te voorkomen.

Dezelfde bronnen stellen dat de blokkade zijn weerslag heeft op de afzet in landen als "Engeland, Nederland en België". Het niet voldoen aan de deadlines voor de levering van de producten, zou er volgens hen toe kunnen leiden dat veel kopers ervoor zullen kiezen geen fruit uit Castellón meer in te kopen.

Volgens het Managementcomité voor Citrus heeft de Europese Handelsassociatie van Groenten en Fruit van de EU de Europese Commissie gevraagd om in te grijpen vanwege de "ernstige belemmering van het vrije verkeer van goederen in Frankrijk".

 

Bron: elperiodicomediterraneo.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven