Italië: verwacht een uitstekend jaar voor de Adelita framboos

De mogelijkheid om frambozen te telen in de Italiaanse regio Basilicata, waar de aardbeienteelt al volledig is ingeburgerd, is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een zeer lucratieve business, niet alleen vanuit een agronomisch oogpunt, maar ook in termen van afzet en winst. Carmela Suriano, CEO van Compagnia delle Primizie, vertelt hierover.

"In een groot deel van het kustgebied is men een aantal jaar geleden gestart met de teelt en afzet van de framboos. De club cultivar, geteeld door Compagnia delle Primizie, is de Adelita, een herbloeiend ras ontwikkeld door een Spaanse kweker waarvan wij licentiehouders zijn. De teelt vindt plaats in tunnels en er wordt gebruik gemaakt van zeer gespecialiseerde teelttechnieken. Zo ontstaat er een ideale habitat waar we van november tot juni de vruchten van plukken."

De frambozen zijn middelgroot, zo’n 10 tot 12 gram. De telers programmeren de oogst door te planten in de maanden juni en juli. "Na een bevredigend seizoen van 2017 zal 2018 dankzij de temperaturen van de afgelopen weken ook erg goed zijn", vervolgt Carmela.

Vroeger was de markt gewend aan het idee dat frambozen alleen uit Spanje, Marokko en Zuid-Amerika kwamen en het fruit kwam dan na lange dagen reizen op Italiaanse gerechten terecht met een reeds aangetaste frisheid. Inmiddels kunnen binnenlandse leveringen in een zeer korte tijd aan de vraag voldoen met leveringen rond 12 uur na de oogst.

"Het aantal hectare dat wordt gebruikt voor deze teelt is hetzelfde als vorig jaar, met uitzondering van 5 hectare voor onze partner (de Mediterraneo Group). Elke struik geeft ongeveer 1,5 kilo met een totale opbrengst van 22.500 kilo per hectare. Voor de komende weken verwachten we een piek, wat betekent dat elke struik zelfs tot 100 gram per week geeft", legt Suriano uit.

"De frambozen worden afgezet via alle kanalen en winkelketens, met name in Lombardije, Veneto en Emilia Romagna. Een deel is bestemd voor buitenlandse detailhandelaren. De framboos is echter wel vatbaar voor prijsschommelingen, tussen €14,00 en €18,00 per kilo en rond Kerst kan dit oplopen tot €25,00."

De frambozen, verpakt in bakjes van 125 gram, worden op de markt gebracht onder het Happy Berry merk, een merk dat sinds 2016 meer dan 6 ton rood fruit op de belangrijkste Italiaanse markten heeft afgezet. Met dit soort items in het midden van de winter kunnen telers niet alleen hun catalogus met aanbiedingen uitbreiden, maar ook vertalen naar een nieuwe inkomensmogelijkheid.

Voor meer informatie:
Compagnia delle Primizie
Tel.: (+39) 0835 902017


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven