Sappen en nectars uit versfruit van Conserve Italia

Met een marktaandeel van meer dan 40% in de Horeca en een zeer hoge penetratie-index in Italiaanse huishoudens, staat Conserve Italia op de eerste plaats wat betreft afzet van vruchtensappen en nectar en omvat op zichzelf merken zoals Valfrutta, Yoga, Derby Blue en Jolly Colombani. Ze vertegenwoordigen het verhaal van de transformatie van fruit naar sap. Slechts weinig mensen weten welke productieketen achter elke individuele fles sap van het merk staat.

Fabriek in Barbiano (Ravenna). Het wassen van peren in dit geval

"Alles valt of staat met de kwaliteit omdat wij van mening zijn dat alleen gezond en rijp fruit kan worden omgezet in sappen. Niet voor niets moeten de boomgaarden zich binnen een straal van ongeveer zestig kilometer van de verwerkingsfaciliteit bevinden. Op deze manier kan de tijd tussen de oogst en de verwerking tot een minimum worden beperkt", zegt Francesco Bassi, directeur van de faciliteit in Barbiano.

Het sap wordt gepasteuriseerd of gesteriliseerd

De cijfers van de Barbiano-faciliteit zijn indrukwekkend: 150 miljoen geproduceerde liters per jaar, verkregen uit 45 duizend ton vers fruit en 413 miljoen glazen flessen, petflessen en pakken van verschillende groottes. 

Overzicht van het bottelen

Een interessant aspect wordt vertegenwoordigd door projecten aangaande de supply chain. Ongeveer 800 hectare boomgaarden van telers die deel uitmaken van de Apo Conerpo-groep zijn gewijd aan de teelt van fruit voor dat bestemd is voor de verwerking. Het gaat om perziken, peren, appelen en abrikozen. "En om kwaliteitssap en nectar te verkrijgen, moeten we aromatische rassen hebben met een hoge Brix-graad. De grootte of de perfectie van de vorm doet er niet echt toe, aangezien het geheel bestemd is voor de verwerkende industrie. Daarom maken we gebruik van verbeterde, oude rassen die ongeschikt zijn voor de versmarkt, maar met een hoge sensorische standaard, zoals Redhaven, Glohaven, Maria Marta en Suncrest, zegt Bassi.

Francesco Bassi

De betrokken telers hebben een gegarandeerde minimumprijs die hen een zeker en veilig inkomen biedt. En dit zijn meerjarige contracten, praktisch geldig voor de gehele duur van de boomgaard.

Het aandeel biologisch groeit gestaag

Gezien het succes van projecten met gele perziken en abrikozen, heeft de coöperatieve groep de afgelopen jaren drie andere referenties in de kijker gezet: Williams-peren, abrikozencrème en nectarinecrème

Mix van groenten en fruit

"De boomgaarden met Williams-peren, bestemd om siroop van te maken, is drie jaar geleden gepland en vorig jaar kwamen de eerste leveringen binnen. Het gaat om 115 hectare en 54 telers en 7 coöperaties zijn hierbij betrokken, en we hebben een doel van 4.500 ton in vijf jaar.
Voor de abrikozen betreft het 140 hectare, 79 telers en 8 coöperaties. Hier streven we naar 4.000 ton. Als laatste zijn er de nectarines, twee jaar geleden geplant en die dit jaar zal er voor het eerste geoogst kunnen worden. Er zijn 33 telers bij betrokken en 4 coöperaties die goed zijn voor 55 hectare", zegt Daniele Piva, manager bij Servizio Agricolo Frutta van Conserve Italia.

Nieuwe verpakking voor de pakjes met 200 ml abrikozensap

Een ander project is gewijd aan de biologische teelt van abrikozen, Williams-peren, gele perziken en Goldenappels. Het gaat om ongeveer 100 hectaren en de verwachting is dat er over drie jaar kan worden geoogst. Uiteraard worden alle gewassen gevolgd door de technici van de coöperaties onder leiding van de telers, zodat de hele toeleveringsketen onder controle is en stap voor stap wordt gevolgd.

Automatische transportband.

"We hebben ongeveer 400 verschillende producten in ons assortiment. In onze faciliteit in Barbiano, het historische hart van Conserve Italia, werken we 24 uur per dag in drie diensten. Er werken 240 vaste en seizoenswerknemers. In totaal zijn er negen fabrieken voor de verwerking van groenten en fruit, waaronder tomaten”, zegt Bassi.

Contact: 
Conserve Italia
Via Paolo Poggi 11
San Lazzaro di Savena (BO)
Tel.: +39 (0)51 6228311
Fax: +39 (0) 51 6228312
Email: conserveitalia@ccci.it
Web: www.conserveitalia.it


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven