Opnieuw belangstelling voor aspergeteelt in Huelva

Telers in Lucena del Puerto zijn bekend met aspergeteelt. Zo'n 25 jaar geleden was de asperge een van de groenten die geoogst werd op de velden van deze gemeente in de Spaanse provincie Huelva. De opkomst van de aardbei en de overlap van de oogstperiodes van beide gewassen zorgde ervoor dat asperges bijna helemaal verdwenen uit het gebied. In de afgelopen jaren is er echter sprake van een diversificeringsproces in de landbouwsector, waardoor er belangstelling ontstaat voor het opnieuw planten van asperges.

Vanwege de groeiende vraag naar informatie over aspergeteelt, werd er tijdens een recente landbouwconferentie in Lucena del Puerto extra aandacht besteed aan dit onderwerp. Juan Antonio Espejo, wetenschappelijk manager van het bedrijf Econatur, sprak over de milieuvriendelijke teelt van groene asperges. Volgens Espejo zou het voor telers in Huelva winstgevend zijn om "een tweede oogst te bereiken, in de herfst, aangezien dat een periode is waarin er niet veel asperge aanwezig is op de markt".

De expert vertelde dat er in Spanje tussen de 12.000 en 13.000 hectare aan aspergeteelt is, dat er jaarlijks 60.000 ton geoogst wordt en dat de opbrengst in het vorige seizoen een waarde van 126 miljoen euro bereikte. Hij stelde dat de marktprijzen stijgen en vervolgde door te zeggen dat de asperge een gewas met toekomst is. "Het is een groente die in verband wordt gebracht met een gezond voedingspatroon aangezien aangetoond is dat de asperge hart- en vaatziektes en aan kanker gerelateerde ziektes kan voorkomen".

Volgens Espejo groeit de aspergeplant beter op zandbodems en kan de opbrengst op geïrrigeerde grond schommelen tussen de 7.000 en 9.000 kilo per hectare. Met betrekking tot de prijzen zei hij dat het mogelijk is om tussen eind januari en juni een gemiddelde van meer dan 2 euro per kilo te bereiken.

 

Bron: agrodiariohuelva.es


Publicatiedatum:


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven