Aardappeloogst Frankrijk, Duitsland, België en Nederland ook 20% kleiner

Spanje sluit aardappelseizoen af met 15-20% lagere opbrengsten

Het Spaanse aardappelseizoen van dit jaar is al bijna afgelopen en zal eindigen met een opbrengst van zo'n 15 tot 20% minder dan in 2017. Dat stelt de directeur van het Aardappelcomité van FEPEX, Jose Ramón Aguado. In Frankrijk, Duitsland, België en Nederland zal er sprake zijn van een afname van de oogst van 20% en zal de 20 miljoen ton niet bereikt worden volgens een raming van de NEPG (North-western European Potato Growers). Deze associatie verenigt algemene of specifiek op aardappel gerichte landbouworganisaties in de genoemde landen en het Verenigd Koninkrijk. Voor het laatstgenoemde land zullen de ramingen aan het eind van het jaar bekend gemaakt worden.

Volgens Aguado is de afname van de opbrengsten in Spanje voornamelijk het gevolg van de weersomstandigheden. Het voorjaar was te nat, wat nadelige gevolgen had tijdens het poten. Bovendien was er sprake van een zomer met veel temperatuurschommelingen, waardoor de aardappelplanten zich niet goed ontwikkelden.

Volgens het Spaanse Ministerie van Landbouw is er dit jaar 67.810 hectare aan aardappelen gepoot: 4,3% minder dan in 2017. De belangrijkste autonome regio's in de aardappelteelt zijn Castilië-Leon, met een areaal van ongeveer 19.351 hectare; Galicië, met 17.221 hectare, en Andalusië, met 10.542 hectare. Volgens dezelfde bron heeft de oogst een omvang van 1.978.000 ton, waarvan 92.000 ton betrekking heeft op extra vroege aardappelen, 372.000 op vroege aardappelen, 832.000 op aardappelen van het middenseizoen en 691.000 op late aardappelen.

De NEPG stelt dat de gemiddelde opbrengst van de aardappelteelt in Frankrijk, Duitsland, België en Nederland de laagste in jaren is en 13,1% onder het gemiddelde van de afgelopen vijf jaar ligt. Volgens de organisatie is er ook sprake van enorme verschillen tussen geïrrigeerde en niet-geïrrigeerde teelt en ook tussen de verschillende rassen en teeltregio's. De opbrengsten in Europa zijn dan ook zeer uiteenlopend en schommelen tussen de 18 en 80 ton per hectare.

In de oogstramingen van de NEPG van halverwege het jaar werd al een afname van de gemiddelde opbrengsten van 4,4% verwacht, een daling die uiteindelijk nog groter bleek.

Het totale geplante areaal van de vijf landen van de NEPG is met 1% gegroeid en komt neer op 595.587 hectare.

Bron: fepex.es


Publicatiedatum:


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven