Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Colombiaanse Willy Wortel ontwerpt zak om fruit 60 dagen vers te houden

De omgeving en de scheikundige eigenschappen van iedere fruitsoort zijn factoren die de rijping beïnvloeden. César Sierra, professor van de faculteit Scheikunde van de Nationale Universiteit van Colombia, heeft een zak ontworpen waarin fruit tot 60 dagen vers blijft. Hierdoor blijven belangrijke eigenschappen van het fruit, zoals smaak en aroma, behouden.

Uit verschillende initiatieven van ondernemers in Brazilië, Mexico, Peru en Colombia, koos de Royal Academy of Engineers het ontwerp van professor Sierra en onderscheidde hem met de 'Prijs voor Leiderschap in Innovatie'.

De erkenning van dit product en de toepasbaarheid van de technologie betekenen een grote vooruitgang voor telers en exporteurs van tropisch fruit in Colombia aangezien de afzet erdoor gestimuleerd wordt en de nationale sector er mee geholpen wordt. De zak kan in het land geproduceerd worden en zal naar schatting een zeer toegankelijke prijs van 300 peso (0,08 euro) hebben.

Het product lijkt uiterlijk veel op een traditionele zak, maar de bestanddelen bevatten fysisch-chemische eigenschappen die het mogelijk maken om de productie van ethyleen, het gas dat verantwoordelijk is voor de rijping van fruit, te beïnvloeden. Ook maken deze eigenschappen het mogelijk om het dehydratatieproces dat tijdens de bewaring en het transport plaatsvindt onder controle te houden.

Professor Sierra heeft zijn verpakking gepatenteerd bij de Inspectie van Industrie en Handel. Een van de belangrijkste gebruikte materialen is polyethyleen dat door Ecopatrol geproduceerd wordt.

Vanwege de verschillen tussen de biochemische eigenschappen van fruitsoorten moeten er specifieke verpakkingen ontwikkeld worden voor de diverse variëteiten. Tot nu toe zijn er zakjes voor gulupa en voor banaan.

Bron: agronegocios.co


Publicatiedatum:


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven