Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Zuid-Afrika: van straatverkoper tot fruitexporteur

Veertien jaar geleden stopte Mthokozisi Mkhwanazi met zijn studie en werd hij straatverkoper. De inmiddels 36-jarige uit KwaZulu-Natal afkomstige Mkhwanazi heeft sinds die tijd met succes een exportbedrijf opgezet, dat fruit levert aan China.

"Ik had het vuur in mijn bloed om mijn onderneming uit te breiden en succes te oogsten," aldus Mkhwanazi.

Mkhwanazi verloor zijn moeder op achtjarige leeftijd en ging vervolgens naar een kostschool. Zijn erfenis raakte op tegen de tijd dat hij marketing studeerde aan de Varsity College in Johannesburg in 2004. Noodgedwongen moest hij in het eerste jaar van zijn studie zijn opleiding staken.

Vervolgens vond hij een baan bij een verzekeringsmaatschappij. "Het werk was niet geschikt voor mij, dus ging ik weg. Ik keerde terug naar KwaZulu-Natal, waar ik in het noorden van Durban fruit op straat begon te verkopen."

Mkhwanazi verkocht op straat sinaasappelen en druiven. Hij had een oude bestelbus, waarmee hij drie keer per week vroeg in de ochtend fruit van goede kwaliteit ging halen. Deze kleine onderneming kwam in 2013 ten einde. "Ik verdiende goed geld totdat mijn bestelbus sneuvelde. Dat heeft mijn onderneming lam gelegd. Ik kon hier financieel niet van herstellen," aldus Mkhwanazi.

Door het gemis van de bestelbus had Mkhwanazi geen toegang meer tot goed fruit. "Ik moest een manier zien te vinden om opnieuw te beginnen. Ik raakte in contact met ondernemers, omdat ik zo veel als mogelijk van deze mensen wilde leren."

In de inmiddels overleden Don Mkhwanazi (geen familie) vond hij een mentor. Don Mkhwanazi was een belangrijke zakenman, die onder andere een medestander was van voormalig president Jacob Zuma. "Ik begon weer met het verkopen van fruit vlakbij een ziekenhuis in KwaMashu, omdat ik niet de logistieke middelen had om in andere regio's fruit af te zetten."

Uiteindelijk raakte hij opnieuw in contact met Don Mkhwanazi. De zakenman had geïnvesteerd in import en export, waar Mthokozisi Mkhwanazi meer over wilde leren. Hij kreeg de gelegenheid om lessen bij te wonen van Trade and Investment KwaZulu-Natal. Aan de hand hiervan kreeg hij het idee voor een eigen onderneming. 

Mthokozisi Mkhwanazi liet zijn onderneming Isivuno Food Company officieel registreren. Drie jaar later leverde hij met succes zijn eerste lading fruit aan een klant.

Bron: sowetanlive.co.za


Publicatiedatum:



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven