Italië: uienmarkt klimt langzaam uit dal

Na twee weken waarin de uienprijzen weinig bevredigend waren, zijn deze nu redelijk constant. De prijs varieert tussen de €0,70 en €1,00 en alle actoren in de toeleveringsketen slagen erin om te herstellen wat in voorgaande seizoenen verloren is gegaan.

"Overal in Italië is weinig product. In Europa is de situatie hetzelfde. De telers die wel uien hebben, registreren een hoge vraag, maar dat is veel minder in vergelijking met een 'gewoon' jaar", zegt een teler uit Noord-Italië. De sjalot heeft een prijs tussen de €1,90 en €2,20 per kilo, de gouden uien uit Montoro hebben een prijs van €0,80 à €0,90 en de prijs van de gepelde uien varieert tussen de €2,60 en €4,20 per kilo.

Volgens de teler blijven de prijzen hoog totdat de Egyptische uien of uien uit bijvoorbeeld Australië op de markt komen. Het aanbod zal dan toenemen en dan zullen er minder spanningen zijn.

"Er is niet alleen een tekort aan gele uien en sjalotten, maar ook de Borettane uien registeren een tekort omdat de weersomstandigheden niet gunstig waren. Ook de verwerkende industrie heeft moeite om uien te vinden. Ik denk dat de telers die hun uien op de markt brengen eindelijk een beetje ademruimte hebben. Maar als we eerlijk zijn, dan zal de consument maar een paar cent meer willen betalen. Dit komt neer op een paar euro in heel jaar. Maar voor ons als telers betekent dit dat we het jaar met een positieve noot kunnen afsluiten", concludeert de teler.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.