Turkse Alanar breidt kastanje-export uit

Het Turkse kastanjeseizoen is nu iets langer dan een maand op weg. Tot nu toe lijkt het seizoen vlot te verlopen. De vraag vanuit Europa is toegenomen. Ook zien Turkse telers in de toekomst mogelijkheden in Canada.

Voor de Turkse exporteur Alanar is dit het tweede jaar dat er met kastanjes wordt gewerkt. Alanar staat met name bekend om zijn granaatappelen en pruimen, maar ziet ook steeds meer vraag met betrekking tot zijn kastanjes. "Vorig jaar begonnen we met het telen van kastanjes, die bijna exclusief naar Duitsland werden geëxporteerd," zegt Yigit Gokyigit van Alanar. "Het is een nieuwe sector voor ons en onze vaste klanten verwachten niet echt dat we met kastanjes komen. We zien echter nu al dat steeds meer landen bij ons kastanjes willen bestellen, zoals in het geval van het Verenigd Koninkrijk. Er is ook vraag naar binnen de Turkse markt, maar de export is voor ons natuurlijk interessanter."

Alanar heeft in het tweede jaar zijn opbrengst weten te verdubbelen. Yigit verwacht dat de opbrengst in de komende jaren exponentieel toe zal nemen. Hoewel de kastanjesector nog relatief nieuw voor het bedrijf is, is er dit jaar al een verbetering in kwaliteit te zien. "Vorig jaar hadden we wat problemen met de kwaliteit. Dit seizoen hebben we dat weten op te lossen door in de laatste technologie te investeren. Bij het reinigen van kastanjes is er een risico op schimmel. De machines, die we nu gebruiken, zorgen ervoor dat dat risico volledig wordt weggenomen. Nadat de kastanjes zijn schoongemaakt, worden ze door andere machines gesorteerd op maat. We hebben qua maten tien verschillende categorieën: van 26 tot 36."

Volgens Yigit gaat Alanar nu de belangrijkste tijd van het seizoen in. "Kerst staat voor de deur, wat de tijd van het jaar is waarin we een piek in de vraag verwachten. Die piek is echter niet terug te zien in de prijzen. We proberen de prijzen gedurende het hele seizoen stabiel te houden. We zullen wat concurrentie van Italië zien, maar we verwachten daar geen problemen mee. Onze kastanjes zijn beter in kwaliteit en lager in prijs."

"De enige echte uitdaging die wij zien is dat we duidelijk moeten zien te maken dat onze klanten niet alleen bij ons terecht kunnen voor fruit, maar ook voor kastanjes. De markt voor kastanjes werkt iets anders dan die voor fruit. Zodoende zijn onze activiteiten op dit vlak nu nog wat geïsoleerd. We zullen echter onze kastanjes kunnen laten zien op Fruit Logistica in Berlijn!" zegt Yigit tot slot.

Voor meer informatie:
Yigit Gokyigit
Alanar
Tel: +90 212 359 3817
Email: yigit.gokyigit@alanar.com.tr 
www.alanar.com.tr


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven