Special Jaaroverzicht mei

Wateroverlast Barendrecht, 500 kilo cocaïne en extreme weersomstandigheden

Eind april kwam de Franse AGF-sector bijeen in Perpignan voor de tiende editie van Medfel. Er waren ook internationale exposanten van de partij. Bezoekers en standhouders noemden de beurs zowel 'goed en interessant' als 'rustig maar waardevol'. Velen van hen zagen het evenement als een groot weerzien tussen bekenden en een prima gelegenheid om bij te praten. Dit was te merken aan de talloze informele gesprekken tussen standhouders. Medfel staat echter ook bekend om de talrijke ontmoetingen tussen bedrijven en potentiële klanten en partners. 


Op 25 en 26 april hield de Canadian Produce Marketing Association (CPMA) weer haar jaarlijkse vakbeurs in het Convention Center in hartje Vancouver. Het evenement wist zo'n 3.500 bezoekers en 270 exposanten naar deze grootste en zonnigste stad van British Columbia te trekken.


Na de openingsceremonie van de Freskon vakbeurs van dit jaar vertelde de heer Tsironis, plaatsvervangend minister van Plattelandsontwikkeling en Voeding, dat de landbouw de belangrijkste pijler is die het land ondersteunt om de financiële crisis te boven te komen. Hij voegde er wel aan toe dat de sector nog heel wat in te halen heeft als het aankomt op technologische expertise en agro-logistiek. 


De staking bij supermarktketen Lidl in België en de blokkade van de Dc's heeft ook gevolgen voor de leveranciers. "Ook zij delen in de klappen", zegt woordvoerder Isabelle Colbrandt van Lidl België in Vilt. "Wij vragen hen om minder te leveren of de oogst uit te stellen. Maar ook zij lijden omzetverlies. Wij vragen hen om minder te leveren of de oogst uit te stellen."

Fresh Del Monte presenteerde 1 mei de cijfers over het eerste kwartaal van dit boekjaar. De omzet steeg van 1,03 miljard dollar in 2017 naar 1,1 miljard dollar dit jaar. Die stijgende lijn is te danken aan de goede resultaten en de verse fruithandel en bananen, hoewel het gedeeltelijk teniet gedaan wordt door het bewerkte segment.

De jaarcijfers van Greenyard voldoen niet aan de verwachtingen voor het afgelopen boekjaar. Dat concludeert het bedrijf bij de presentatie van de cijfers. De Belgische multinational maakt vandaag vervroegd de jaarcijfers over 2017/2018 bekend, waarbij een bescheiden terugval in REBITDA gemeld wordt.

De overname van Ready Pac Foods stuwt de cijfers van Bonduelle. Het Franse bedrijf maakte de resultaten over het derde kwartaal van het boekjaar(1 jan. – 31 mrt.) bekend. De omzet steeg met 27,7% naar 672,9 miljoen euro over het kwartaal. De consolidatie van Ready PAc Foods resulteert in een groei van 30,4% in omzet, de interne groei komt uit op 0,8%. De wisselkoersen drukten de resultaten met ongeveer 3,5%. Over de eerste negen maanden van het boekjaar werd een groei van 34,8% gerealiseerd en een 1,3% groei op een vergelijkbare basis.


De groenten- en fruitsector van de Spaanse streek Poniente de Almería, in het zuidwesten van de provincie Almería, werd afgelopen dinsdagmiddag verrast door een storm met hevige regenval en hagel. Vooral de gemeenten El Ejido, La Mojonera en Vícar werden geraakt.


De weersomstandigheden in Normandië zijn nogal extreem geweest. "We gingen van zeer warm naar zeer koud weer," begint Patrick Groualle van Jardins de Normandië. "Op zaterdag 21 april steeg het kwik nog naar 27 graden maar afgelopen maandag was de gevoelstemperatuur -5 en viel er zelfs wat sneeuw. Gelukkig bleven de meeste groenten gespaard," vervolgt Patrick. "De productie in Normandië vindt voornamelijk in het departement Manche plaats. De sneeuw viel echter met name in de regio rondom Rouen, waar weinig groententeelt is."


Op donderdag 26 april is Freek van Wamel teruggetreden als directeur van Perfect – Van Wamel, producent van fruitsorteermachines en marktleider op het gebied van maaimachines voor de fruitteelt.

Harvest House en Snijpunt, beiden gevestigd in het Westland, hebben overeenstemming bereikt over een volledige overname van de aandelen van Snijpunt BV en haar dochteronderneming 4-Process Trading BV (tezamen bekend als Snijpunt) door telerscoöperatie Harvest House. 

Op 3 mei vond voor de zeventigste maal de Algemene Vergadering van Europatat plaats, de European Potato Trade Association. Tijdens deze bijeenkomst werd een nieuwe raad van bestuur gekozen. Europatat verwelkomt Gilles Fontaine als nieuwe voorzitter evenals Domenico Citterio en Heero Gramsma als respectievelijk vicevoorzitter en penningmeester. 

Greenyard kondigt aan dat Geert Peeters het bedrijf vanaf september 2018 zal vervoegen als Chief Financial Officer. Geert Peeters zal COO Carl Peeters opvolgen in deze rol, die naast de rol van COO ook de rol van CFO waarnam sinds begin dit jaar. Hij zal ook deel uitmaken van Greenyard's Leadership Team en zal rechtstreeks rapporteren aan CEO Hein Deprez en COO Carl Peeters.


De 35e editie van MacFrut zit erop. Ook dit jaar waren er weer meer exposanten en bezoekers dan voorgaande edities en alle partijen waren tevreden. Elk jaar kiest de beurs voor een symbolisch product. Dit jaar was dat de radicchio en voor het komende jaar werd de appel gekozen.

Het Japanse Su mitomo heeft haar aandeel in Balmoral International, het vastgoedbedrijf van Fyffes, verkocht aan de broers McCann. Dat meldt The Irish Times. Het Japanse bedrijf kreeg 30% van de aandelen in Balmoral in handen met de overname van Fyffes vorig jaar. 

In 2016 startte Special Fruit samen met de Portugese telersvereniging Bfruit een belangrijke samenwerking waarmee de positie in de uitdagende Europese zachtfruitsector versterkt werd. Het succes van deze samenwerking zorgt er nu voor dat er naar een hogere commerciële versnelling geschakeld wordt. 

Donderdag 10 mei is Agro Merchants benaderd door de Nederlandse autoriteiten om toestemming te krijgen om het magazijn in het Westland te doorzoeken. De autoriteiten hadden een vermoeden dat er illegale stoffen aanwezig waren op het terrein. Agro Merchants heeft direct toegang verleend en de politie ontdekte illegale stoffen in een lading, die zo het terrein op zijn gesmokkeld. 


Jac van den Oord Potatoes uit Ammerzoden viert dit jaar haar eeuwfeest en dat wordt opgeluisterd met tal van festiviteiten. Op Tweede Pinksterdag vond de open dag plaats. Deze dag was onderdeel van Beleef de Boerderij Bommelwaard, die wordt georganiseerd door stichting de Carpreton. Zo was er op een beperkte afstand van elkaar een melkveehouderij, ijsboerderij, varkensboerderij, champignonkwekerij met kinderspeelparadijs en een kinderopvang bij de boer open.


Na 43 jaar werkzaam geweest te zijn in de groenten- en fruitsector, zei secretaris Ad Klaassen op 23 mei in een afscheidsreceptie na afloop van de ALV van GroentenFruit Huis de sector vaarwel. Vele bekenden kwamen hem in Hilvaria's Studio in Hilvarenbeek de hand schudden.

De Raad van Bestuur van BelOrta heeft gisterenavond beslist om dhr. Philippe Appeltans te benoemen als de nieuwe directeur van BelOrta. Hij zal na de zomer bij BelOrta van start gaan. De Raad van Bestuur heeft Philippe Appeltans verwelkomd en kijkt met veel vertrouwen uit naar de samenwerking.

Nedato benoemt met ingang van 28 mei a.s. de heer Carel van Buchem als algemeen directeur. De heer Van Buchem heeft als algemeen en commercieel manager een brede nationale en internationale ervaring op het gebied van voeding, retail en grondstofstromen. Hij heeft o.a. gewerkt bij van Dijk Delft, Bloemenveiling Aalsmeer, Nedalco en Cargill.

Vanaf 1 juni wordt de voormalig BelOrta-topman Filip Fontaine de nieuwe interim CEO van EIT Food. EIT Food maakte eerder bekend dat de voormalige CEO Margaret Bath door persoonlijke omstandigheden is teruggetreden. 

Het Openbaar Ministerie (OM) eist 31,3 miljoen euro van de hoofdverdachte in een grote, slepende strafzaak wegens fraude door een groep Brabantse en Limburgse tuinders. Dat meldt de Telegraaf. 


Normaal komen er op het Barendrechtse handelscentrum alle stromen groenten en fruit samen, maar dinsdagavond 29 mei was het vooral de regen die er huishield. Naast het water dat als een zwembad in de docks stond, kwamen ook bedrijven er minder goed vanaf. Aan de Koopliedenweg raakte het pand van Naturelle, de bio-tak van The Greenery en ook het verpakkingsgedeelte van Europe Retail Packing bij FreshGard zwaar beschadigd. Ook een deel van het dak van De Groot Fresh Group langs de A2 bij Hedel is bezweken onder het vele regenwater. Gelukkig raakte niemand gewond.


DailyFresh Logistics heeft per mei 2018 Nicole Visbeen benoemd tot Managing Director. Nicole kent alle ins en outs van logistiek binnen de AGF-branche. De laatste jaren was Nicole al commercieel eindverantwoordelijk voor DailyFresh. Nicoles ervaring en expertise maken de benoeming tot MD een logische stap voor zowel haar als het bedrijf. De aandeelhouders van DailyFresh Logistics, Visbeen en Post-Kogeko, zijn verheugd met Nicoles benoeming tot MD.


"Als je hier wilt opvallen, pak dan uit met vers', merkt van Patrick Koppejan van Budelpack op tijdens de PLMA 2018, de internationale vakbeurs op het RAI Exhibition Centre in Amsterdam. Er kwamen meer dan 14.000 kopers en bezoekers uit meer dan 110 landen op het tweedaagse evenement af. Hoewel aardappelen, groenten en fruit vooral onder huismerk verkocht worden, zijn er maar weinig AGF-handelaren op de "World of Private Label" te vinden. Handelaren die er wel staan zijn, zijn zeer tevreden. 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven