Special Jaaroverzicht januari

Storm over Nederland en bij overname Dole


Per 1 januari 2018 startte Fresh Pack Logistics B.V. haar activiteiten in het voormalig Olympic Fruit pand op het Handelscentrum ZHZ 40B te Barendrecht. Fresh Pack Logistics B.V. zal zich richten op het aanbieden van logistieke diensten in koeling, in- en uitslag en cross docking van AGF. Douaneafhandeling en transito activiteiten behoren eveneens tot de mogelijkheden. 


In de Rotterdamse haven is het werk op de containerterminals begin januari grotendeels stil komen te liggen door de storm. Door de harde wind kon er op de terminals niet meer veilig gewerkt worden. In onder andere de Waalhaven zijn al stapels met containers omgewaaid door de storm.


De overname van de Amerikaanse gigant Dole door het Belgische conglomeraat Greenyard is definitief van de baan. Op 5 januari maakte Greenyard bekend dat de onderhandelingen zijn stukgelopen. Er is "geen definitieve overeenkomst" gesloten, aldus Greenyard in een persbericht.


Vanaf begin dit jaar kunnen inkopers bij BelOrta Borgloon iedere dag vanaf 08:30 hun hart ophalen aan de modernste apparatuur. De gloednieuwe verkoopzaal van de groenten- en fruitveiling is voorzien van touchscreens, gebruiksvriendelijke toetsenborden en zes klokken die de prijzen tonen van andere veilingen in het Belgische circuit. Op 4 januari werd de zaal feestelijk geopend.

Ook maakte Hans Janssen zijn afscheid aan zijn collega's van LBP bekend. "Ruim 50 jaar ben ik werkzaam geweest in transport en logistiek. Ik ben de wereld ingegaan en leerde tijdens mijn reizen dat er een markt was voor exotisch fruit en er behoefte bij exporteurs bestond hun fruit naar Europa te transporteren met de mogelijkheid een zending fruit naar diverse klanten te kunnen verkopen. Dat was een uitdaging die we hebben aangepakt en LBP heeft gebracht waar we vandaag staan. Er is veel gebeurd, LBP was voorloper in dit traject en heeft veel apen leren klimmen.

Per 1 januari is Romain Cools, Algemeen secretaris van Belgapom, benoemd tot president van het World Potato Congress. Hij volgt hiermee David Thompson op. Romain is sinds 2003 lid van de Raad van Bestuur van het WPC en is sinds drie jaar actief als vicepresident. Na drie Canadezen is hij de eerste Europese president van de organisatie.

Minder dan een week nadat de onderhandelingen over een overname door het Belgische Greenyard uit elkaar spatte, heeft Dole Food Company de plannen voor een beursgang in de ijskast gezet. In een document dat werd in gediend bij de Securities and Exchange Commission zouden de plannen voor een beursgang die in april bekend gemaakt werden, teruggetrokken zijn, melden verschillende media.

Coöperatie Hoogstraten sluit het voorbije jaar 2017 af met een omzet van €236 miljoen, 6,4% (€14 miljoen) hoger dan vorig jaar. Dit is merkwaardig: amper twee jaar geleden werd voor het eerst de kaap van €200 miljoen overschreden. De omzet is zowel het gevolg van deels toegenomen volumes als van een mooie prijsvorming bij aardbeien en tomaten.

In Dronten is de nieuwe aardappelgroothandel Polder Potato van start gegaan. De dagelijkse leiding van het bedrijf ligt bij Anton Riezenbos (foto) en Corne Kodde. Samen zullen ze de activiteiten van in- en verkoop, wassen en inpakken oppakken. "We zullen het komende jaar gebruiken om te kijken hoe we meer toegevoegde waarde uit de aardappel kunnen halen", vertelt Anton.

In 2017 haalt BelOrta een productomzet van €439 miljoen (dit is de grootste omzet ooit gehaald door een Belgische veiling). Dit is een stijging van 7% t.o.v. de productomzet in 2016. Het verkochte volume steeg met 2,5% naar 654 miljoen eenheden - omgerekend 500 miljoen kg - aan verse groenten en fruit. Zoals zo vaak werd 2017 opnieuw een jaar met veel gezichten. Bepaalde producten deden het goed, andere producten haalden dan weer zwakkere resultaten. 


Chiquita-bananen gaat de belevering van Noord-Europa efficiënter aanpakken en intensiveert daarom de relatie met Kloosterboer in Vlissingen. Dat betekent dat de aanvoer van Chiquita-bananen bijna zal verdubbelen, van 400 naar 720 miljoen kilo per jaar. "In fruit is snelheid alles bepalend maar dat brengt ook hogere kosten met zich mee. Chiquita heeft daarom besloten voor Noord-Europa alleen nog Vlissingen aan te doen", vertelt Jack Kloosterboer.

Op 18 januari is de heer Marcel Verbelen plotseling overleden. Hij was in het leven directeur van de Brusselse vroegmarkt Mabru. In 2014 verliet hij na een carrière van 25 jaar Mabru .De heer Verbelen is 68 jaar geworden. De uitvaartplechtigheid zal plaatsvinden in de parochiekerk Sint-Engelbertus te Wemmel op donderdag 25 januari om 10 uur.

Directeur Frans van Aarle van groothandel Gebroeders van Aarle uit Schijndel draagt per direct de dagelijkse leiding van het bedrijf over aan het managementteam bestaande uit Marjon van Aarle (personeel), Alex van Heeswijk (logistiek & facilitair), Jeroen Wind (commercie) en Arno Loeffen (financiën en ICT).


De trend naar convenience en de specifieke eisen van klanten heeft Vroegop-Windig doen besluiten verder te investeren in de snijderij. "We gaan verder met ontwikkelen", zei commercieel directeur Peter van der Schoot tijdens de feestelijke inluiding.

 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.