Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

België en Benin slaan de handen in elkaar voor uitbouw ananassector

Vicepremier en minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo heeft vandaag in de Beninese hoofdstad Cotonou een nieuw vijfjarig samenwerkingsprogramma ondertekend. België en Benin slaan de handen in elkaar om te zorgen voor duurzame lokale economische groei via de uitbouw van de ananassector, de haven van Cotonou en het versterken van de rechten van meisjes en vrouwen.

Samen met de minister voor Hoger Onderwijs van Benin Marie Odile Attanasso zette minister De Croo zijn handtekening onder het nieuwe samenwerkingsprogramma dat vijf jaar zal lopen, van 2019 tot 2023. Het programma omvat in totaal 60 miljoen euro en zal focussen op drie prioriteiten:
- Ondernemerschap in de landbouw
- Capaciteitsopbouw in de havensector
- Seksuele en reproductieve rechten en gezondheid

Alexander De Croo: “Dit nieuw samenwerkingsprogramma weerspiegelt de prioriteiten die ik de voorbije jaren naar voor heb geschoven voor het Belgisch ontwikkelingsbeleid: een ambitieuze aanpak die inzet op lokale economische groei en meer aandacht voor mensenrechten, vrouwenrechten in het bijzonder. Dat zijn de beste garanties dat menselijke ontwikkeling zich écht kan doorzetten.”

Uitbouw ananassector
Voor het versterken van duurzame en lokale economische groei gaan België en Benin samenwerken om de waardeketen in de ananassector te verbeteren. Benin produceert elk jaar 400 tot 450.000 ton ananas, wat van ananas het derde belangrijkste agrarische product van het land maakt. Tegen 2025 wil de Beninse overheid de ananasproductie opdrijven tot 600.000 ton en nieuwe exportmarkten aanboren. Het beter structureren en vergroten van de waardeketen moeten daarbij helpen, net zoals steun aan innovatie, digitalisering en een betere toegang tot financiële en niet-financiële diensten.

Ook de Belgisch-Beninse samenwerking op het vlak van havenactiviteiten moet leiden tot meer lokale economische groei. België zal daarbij onder meer investeren in het verbeteren en het verder professionaliseren van de haven van Cotonou. Die zal kunnen rekenen op peer-to-peer ondersteuning van Belgische partners zoals de Haven van Antwerpen.

Bron: Buitenlandse Zaken, Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, België 

Publicatiedatum: