Spaanse mangoseizoen lijdt onder regen en 'gele hesjes'

Naar verwachting zullen tussen deze en volgende week de laatste partijen Keitt mango van het seizoen in Málaga verladen worden. Deze provincie is de belangrijkste Spaanse teeltregio van dit tropische fruit. De sector zal profiteren van een aantal weken waarin er veel mango's gekocht worden, wat kenmerkend is voor de periode voor Kerst. Het is echter een behoorlijk ongewoon seizoen geweest, dat gekenmerkt werd door de aanhoudende regen en de transportstakingen in Frankrijk. Dat vertelt José Antonio Alconchel, directeur van Alcoaxarquía.

"Het is een van de meest ongebruikelijke mangoseizoenen geweest die ik heb meegemaakt in al de jaren dat ik in deze branche werk. Het seizoen begon met een oogstvertraging van meer dan vijftien dagen, vanwege de overvloedige regenval die we gedurende een groot deel van het jaar gehad hebben: een zeer ongebruikelijk verschijnsel in deze regio. Gelukkig hebben we geen grote verliezen geleden", aldus de teler en exporteur.

De mango-oogst in Spanje is dit jaar rond de 30 % groter. Volgens Alconchel is 20 % hiervan te danken aan de inwerkingtreding van nieuwe plantages, en wellicht zo'n 10 % aan de over het algemeen hogere opbrengsten. 

"De prijzen hebben geleden onder de druk van een groter aanbod, met als piek een overlap met het aanbod van Brazilië. Als gevolg hiervan ligt de gemiddelde prijs over het algemeen rond de 30 % lager dan vorig jaar".

De transportstakingen in Frankrijk zijn ook een ongebruikelijke en onvoorziene factor geweest, die de afzet van mango's negatief heeft beïnvloed. Alconchel: "Er hebben zich vertragingen voorgedaan in de aankomst van het product op de Europese bestemmingen. In sommige gevallen had het fruit bij aankomst niet meer de kwaliteit waaraan de klanten gewend zijn. We hebben rond de 50 % verloren van de volumes die verzonden zijn of verzonden hadden moeten worden tijdens de periode van de staking. Supermarktketens moeten hun schappen altijd gevuld hebben, daarom hebben sommigen hun toevlucht genomen tot andere plaatsen van herkomst, zoals Brazilië".

Volgens de teler en exporteur zal de mangoteelt blijven groeien in de komende jaren. "De opbrengsten zullen elk jaar groter zijn als het weer meewerkt. Aangezien de Osteen variëteit met afstand het meest geplante ras is, zal de oogst zich in een paar weken tijd concentreren. De uitdaging voor de toekomst is om ervoor te zorgen dat de markt die grote hoeveelheden aankan".

 

Voor meer informatie:
José Antonio Alconchel 
Alcoaxarquía
M: +34 690043230
T: +34 951 33 39 34 
joseantonio@alcoaxarquia.es
www.alcoaxarquia.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.